Keresés
Close this search box.

Igyál sokat nyáron!

//

A nyári hőség közeledtével, különösen időszerű felhívnunk a figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra, ám az sem mindegy, mit iszunk!

Melegben a verejtékezéssel akár napi 10 liter vizet is elpárologtatunk, amit feltétlenül pótolnunk kell lehetőleg tiszta, szénsavmentes vízzel, esetleg cukrozatlan gyümölcs- vagy zöldséglével. Gondoljunk a sópótlásra is, melynek hiányában akár ún. hőgörcsök is kialakulhatnak. Az izzadás miatti vízveszteség a vér besűrűsödéséhez, eszméletvesztéshez, hőgutához, később akár halálhoz is vezethet. Az izzadás hűtő hatása akkor érvényesül, ha nem töröljük le, vagy nem csöpög le rólunk a magas páratartalom miatt.

Ahogy Földünk felszínének 70%-át víz borítja, ugyanúgy testünknek is több mint 70%-a víz. Izomzatunk 75%-a, vérünk 82%-a, tüdőnk 90%-a, agyunk 76%-a víz, sőt még csontjaink is 25%-ban vizet tartalmaznak. Egészségünk jelentős mértékben függ az elfogyasztott folyadék mennyiségétől és minőségétől. Igaz lehet a mondás, hogy az vagy, amit megeszel, ám – az előbbi arányok miatt – még inkább azok vagyunk, amit megiszunk, illetve amit elmulasztunk meginni.

Az emberek igen nagy hányada „önkéntesen szomjazik”, hordozza testében az egyre szaporodó méreganyagokat, a felesleges kilókat, közben az egészség helyét fokozatosan átveszi a betegség. A krónikus dehidráció nemcsak hozzájárul, de önmaga is fájdalmak forrása, számos degeneratív betegség kiinduló pontja lehet, melyeket reményünk van meggyógyítani pusztán a rendszeres folyadékbevitellel. Ha napirendünk részévé válik a tudatos folyadékfogyasztás, tapasztalni fogjuk annak jótékony hatását.

A személyre szabott napi vízszükséglet: 10 kg testsúlyonként 3,3 deciliter. Tehát egy 60 kg-os nőnek közel 2 liter víz szükséges, míg egy átlag 80 kg-os férfi vízigénye több mint 2,5 liter. A szervezet vízigénye magasabb hőmérsékleten (például nyáron), illetve testmozgás, fokozott aktivitás esetén növekszik.

Naponta minimum 10-szer kell innunk. Kezdjük és fejezzük be a napot egy-egy pohár (2-2,5 dl) vízzel. Reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával, majd minden étkezés után két és fél órával ugyancsak hasonló mennyiséget igyunk. További két pohárnyit igény szerint ütemezhetünk. Ez a 2-2,5 liter csak a napi vízveszteség pótlására elegendő, a jól működő méregtelenítési folyamatokhoz ennél is több kell. Ne hajtsuk le egyszerre a folyadékot, kortyoljuk lassabban, így jobban hasznosul. Ne számítsuk be a napi folyadékfogyasztásba az amúgy is vízhajtó hatású kávét, de az alkoholt, fekete teát, koffein tartalmú üdítőket se!

A vízhiányos állapotot mindenki a szomjúság kialakulásával (száraz száj) azonosítja, pedig ilyenkor szervezetünk már régen szomjazik, csak nem vesszük észre, mert hozzászoktunk a szomjúság figyelmen kívül hagyásához. Valójában ilyenkor már a vízveszteség nagyobb lehet, mint a testtömeg 1%-a. Van, aki napi fél-egy liter vizet is alig iszik.

A vízveszteség fokozatai: elsőként szomjúság, türelmetlenség, étvágytalanság, émelygés, emelkedő pulzusszám jelentkezik. Később szédülés, fejfájás, végtagok bizsergése, nehéz nyálképzés, nehézkes beszéd. Súlyosabb kiszáradás esetén izomgörcsök, homályos látás, nyelési nehézség, fájdalmas vizelés tapasztalható.

Kellő mennyiségű vízfogyasztással megelőzhető sok emésztőrendszeri panasz, ízületi (nyaki, derék, térd) fájdalom, szív- és érrendszeri probléma. Emellett elősegíthetjük a stresszoldást, a testsúlytöbblet megszüntetését, sőt a vérnyomást is kedvezően befolyásolhatjuk.

Összességében a víz a gyógyszerek legolcsóbb formája. Egy jól szabályozott napi folyadék-utánpótlás képes megelőzni sok, modern társadalmunkban gyakori betegséget. „Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságot!” – figyelmeztet Dr. F. Batmaghelidj „A tested vízért kiált” című könyvében.

Forrás: watercure.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!