Keresés
Close this search box.

Irány a természet!

//

A nyári időszak csúcsszezonnak számít a kirándulni, táborozni, nyaralni induló felnőttek, gyerekek, családok számát illetően, de szintén csúcsidőszak a belőlük táplálkozni készülő szúnyogok és kullancsok tömege számára. Mindez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Védekezzünk! Ne váljunk szúnyog- vagy kullancseledellé!

Irány a természet!

Kiránduljunk csípésmentesen!

A néhai Prof. Dr. Berencsi György úgy vélekedett, hogy a rovarok által Magyarországon terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége két alapvető klímatényező függvénye. Ezek a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokat produkáló nyarak és az enyhe, viszonylag fagymentes telek. E megállapítás érvényes mind a szúnyogok, mind a kullancsok által terjesztett összes fertőzésre.

Idén nyáron – az enyhe tél miatt ismét sok kullancs, az esős tavasz miatt pedig ismét sok szúnyog vár bennünket erdőn, réten, vízparton. A helyzet tehát változatlan. A változás annyi, hogy még több a fertőzött kullancs, s a szúnyogok is egyre több, számunkra kevéssé ismert betegséget terjesztenek.

A kullancsok nagyjából fele fertőz, az esetek 95%-ában a Lyme valamelyik kórokozóját juttatják be az áldozatukba. Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője kijelentette, hogy a Lyme-kór ellen még mindig nincs vakcina a kezünkben, ezért igen fontos a megelőzés, a védelem. A Lyme-kór bejelentendő betegség, évente 1000-2500 megbetegedést regisztrálnak, ám a tényleges esetszám feltehetőleg ennél jóval magasabb lehet, mivel sokszor nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségnek.

Dr. Varga Károly házi gyermekorvos hangsúlyozza: gyermekeink csak akkor maradnak egészségesek, ha minél többet tartózkodnak és mozognak a szabadban. Ezért nem jó taktika, ha – tartva a vérszívóktól – megfosztjuk őket a természettől.

Alkalmazkodjunk inkább a kihívásokhoz, használjunk valamilyen szúnyog- és kullancsriasztó készítményt. A picaridin hatóanyagú készítmények igen hatékonynak bizonyultak nemcsak a kullancsok, hanem a malária és a ZIKA vírust terjesztő szúnyogfajok ellen is. Mivel e termékek esetében a védelem kullancsok esetében 6 órán keresztül, szúnyogok ellen 12 órán át tart, szükség lehet a nap során használatuk megismétlésére a megfelelő hatékonyság érdekében.

Emellett lássuk el gyermekeinket és magunkat is megfelelő öltözékkel. Erdőben még melegben is ajánlott a vékony, de zárt ruházat, s a réten se legyünk nyitott papucsban, viseljünk zárt kiránduló cipőt!

A kirándulás során óránként vizsgáljuk meg magunkat – és főleg a gyerekeket –, hogy nem fúródott-e a bőrünkbe kullancs. A befúródást követő első két órában ugyanis a kullancs még nem fertőz. Kiránduláshoz mindig legyen nálunk kullancseltávolító kanál, amelynek segítségével élve és fertőződés-mentesen emelhetjük ki az állatot, így annak vére és váladéka nem jut vissza a szúrt sebbe.

Kullancscsípés esetén jegyezzük fel a csípés helyét és idejét. Az ezt követő két hónapos időszakban figyeljük magunkat vagy gyermekünket, hogy nem jelentkezik-e a Lyme kór valamely tünete. A Lyme-kór leggyakoribb tünete: a bőrön megjelenő, kokárdaszerű piros folt, gyermekeknél jellemző a fülcimpa bevörösödése. De ez az eseteknek csak 50%-ában jellemző tünet. A Lyme-kórt kísérhetik nem specifikus tünetek is, mint például zsibbadás, láz és ízületi vagy idegrendszeri panaszok, attól függően, hogy a csípő kullancs mely borélia törzset hordozta magában. Ha ezek bármelyikét észleljük, beszéljük meg a kezelőorvossal a további teendőket. Amennyiben beigazolódik a Lyme-kór, ne ijedjünk meg, mert a betegség gyógyszerrel eredményesen gyógyítható.

Ne féljük a természetet, tanuljunk meg együtt élni a ránk leselkedő veszélyekkel, és tartózkodjunk minél többet a szabadban!

Dr. Kapiller Zoltán
állatorvos-zoológus, a Magyar Kullancsszövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!