Keresés
Close this search box.

Méregtelenítés: a fogyókúra első lépése

//

Dohányzik? Gyógyszert szed? Gyakran érintkezik háztartási tisztítószerekkel, vegyszerekkel, kipufogógázzal? Szokott-e tartósított, ízfokozott, színezett, adalékokkal dúsított ételeket enni? Ha igen, akkor szervezete zsírszövetei méreganyag-raktárként is funkcionálnak. Egy gyors fogyókúra esetén, a felszabaduló mérgek a vérkeringésbe kerülnének, ezért meg kell fordítanunk a sorrendet: előbb méregtelenítés, és csak aztán fogyókúra!

Méregtelenítés:
a fogyókúra első lépése

Szervezetünk öntisztító folyamata számos szerv együttműködése révén valósul meg. Az éjszakai alvás után reggel nyelvünkön talált lepedék, szorgos méregtelenítő munka eredménye, ezért is fontos a reggeli alapos fogmosás és nyelvtisztítás.

Bőrünkön keresztül is méregtelenítünk a verejtékezés során, amit szaunázással, ledörzsöléssel fokozhatunk. A testmozgás és a masszázs serkentőleg hat a vér- és nyirokkeringésre, ami szintén a méregtelenítést szolgálja.

Tüdőnk minden kilégzésnél méregtelenít, így jótékonyak a friss levegőn végzett légző-gyakorlatok, melyek levezetik a stresszt, azaz a „lelki mérget”.

Májunk létfontosságú méregtelenítő munkáját például articsókával és máriatövissel támogathatjuk, de jó minden keserű ízű étel és ital, így a máj- és epeserkentőként, kúraszerűen fogyasztott keserű gyógyvizek is.

Bélrendszerünket magas rosttartalmú élelemmel, zöldség- és gyümölcskúrákkal takaríthatjuk ki. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek mellett, anyagcserét aktivizáló enzimeket is tartalmaznak.

Kitűnő méregtelenítő például az alma, melynek pektintartalma megakadályozza a fehérjék rothadását a bélben, megköti a nehézfémeket, kiválasztja az adalékanyagokat. Az avokádó hatóanyagai vízoldhatóvá, kiüríthetővé teszik a zsírban oldható méreganyagokat. Aktív salaktalanító az enzimekben bővelkedő ananász és a tengeri algát tartalmazó készítmények is.

Vesénk kiválasztó tevékenységét bőséges, tiszta folyadékkal: vízzel, zöldséglevekkel, zöld teával és búzafű-lével segíthetjük a leginkább.

Méregtelenítő kúránk során kerüljük az édességet, szénhidrátot, alkoholt és a tartósított konzerveket! Panasz esetén konzultáljunk dietetikussal, orvossal, természetgyógyásszal!

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!