Keresés
Close this search box.

Miért fáj a fülem?

//

A nyári időszakban gyakori panasz, hogy fáj a fülünk, a fülkagylónk, mintha beszűkült volna a hallójáratunk. Érdemes tudnunk, hogy a fülpanaszok jó részét az uszodákban, medencékben, a strandon „szedjük össze”.

Miért fáj a fülem?

Ki gondolná, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata? Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát. Így a bőr védekező ereje csökken, szabaddá válik az út a baktériumok előtt.

A pancsolás gyorsan feláztatja a fül érzékeny bőrét, így a baktériumok könnyen behatolnak.

Gyakran nem is a vízben található kórokozók, hanem a fülben lévő baktériumok okozzák a problémát. Fürdés, úszás közben felázik, fellazul a hallójárat bőrfelülete, így a kórokozók akadálytalanul behatolhatnak és gyulladást okozhatnak. Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom még intenzívebb lehet.

A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő adagolása. Antibiotikumra csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak. Egészen más kezelést igényel a középfül-gyulladás, ezért van szükség szakorvosi vizsgálatra.

Megelőzésként, akinek érzékenyebb a füle, ne merüljön a víz alá, használjon úszósapkát vagy füldugót. Ha mégis víz megy a fülünkbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet. Úszás után fülszárító spray használatával is segíthetjük a bennrekedt víz eltávolítását.

A fül bőrének mechanikai védelmét erősíthetjük strandolás előtt olajos fülcseppel is, mely bevonja a fül bőrét. Emellett, ne vigyük túlzásba a pálcikás fültisztítást, mivel a vékony fülzsír-réteg természetes módon védi a hallójáratot.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!