Keresés
Close this search box.

Miért hosszabbítja meg az életet az omega-3?

//

Egy új vizsgálat bebizonyította, hogy az omega-3 zsírsav nem csupán a szív-és érrendszeri megbetegedések vagy az idegrendszeri, mentális zavarok ellen véd, hatása ennél szélesebb körű a telomér védelmén keresztül.

Miért hosszabbítja meg az életet az omega-3?

Szív-érrendszeri betegek körében fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav- szintje és a telomér rövidülési sebessége között. A telomér a sejtek DNS-ének végén lévő „sapka”, mely sejtosztódáskor a DNS pontos másolását teszi lehetővé. A telomér az emberi élet biológiai órája, mert minden osztódáskor valamelyest rövidül. Minél több telomér rövidül meg az élet során, annál több hibás DNS-sel rendelkező sejt keletkezik, annál valószínűbbek a szív-érrendszeri és egyéb biológiai működészavarok, illetve a rák kialakulásának esélye.

Szív- és érrendszeri betegek között a telomér hossza önmagában meghatározza az életkilátásokat.

A „Heart and Soul Study” elnevezésű program részeként 608 stabil állapotú szívbetegnél mérték a telomér hosszúságát a vizsgálat elején, majd 5 évvel később.

A mérés során azoknál rövidült az 5 év során a legtöbbet (leggyorsabban) a telomér hossza, akiknél a legalacsonyabb omega-3 arányt mérték. Akik a legtöbb omega-3-at fogyasztották, azok telomérje rövidült a legkevésbé.

A kutatók szerint, az omega-3 zsírsavak épp a teloméren keresztül fejtik ki kedvező, szív-érrendszeri betegségek körében már ismert védőhatásukat. Ez az első olyan tanulmány, mely egy tápanyag közvetlen telomérre gyakorolt hatását mutatta ki.

A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Association of marine omega-3 faty acids with telomeric ageing

in patients with CHD. JAMA 2010; 303; 250-257. Ford.: Gémes Kata.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!