Keresés
Close this search box.

Miért nem kapja el mindenki? Miért pont én?

//

A meleg nyári idő, a strandszezon kezdete sokaknak nagy örömet jelent, ám nem mindenkinek. A nők egy része visszatérő fertőzésekkel, intim panaszokkal küzd, az is kérdéses számukra: be merjenek-e menni a medencébe, mert utána megint hetekig kezelhetik magukat. Sehogy sem értik: a többiek miért nem kapják el a fertőzéseket?

Miért nem kapja el mindenki? Miért pont én?

A női nemi szervek elsődleges védvonala az ép hüvelyflóra, mely meggátolja a kórokozók túlzott elszaporodását és megelőzi a méh- és petefészek fertőződését. A hüvelyben különböző típusú baktériumok élnek (Döderlein flóraként ismertek) – normál körülmények között a tejsavbaktériumok, az ún. Lactobacillusok vannak jelen a legnagyobb számban. Ezek tejsavat termelnek, ami a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8–4,5) fenntartásáért felel. Többek között ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását. Ha a tejsavbaktériumok száma lecsökken, a pH-szint megemelkedik (lúgos irányba tolódik), elszaporodnak a káros baktériumok. Akinél ez megtörténik, fogékonyabb lesz az intim fertőzésekre.

A gombás eredetű hüvelyfertőzések igen gyakoriak: statisztikai adatok szerint, a nők háromnegyede életében legalább egyszer megtapasztalja annak kellemetlen tüneteit. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a gombás hüvelyfertőzést szexuális úton lehet elkapni, vagy strandolás közben a medencében „szedik össze”. Ez azonban tévhit, hiszen akkor mindenki megfertőződne, senki sem úszná meg egészségesen a pancsolást.

A betegséget okozó gombák természetes módon jelen vannak a női szervezetben, így ennek részeként a női hüvelyben is: a női hüvelyflóra természetes alkotóelemei közé tartoznak.

Előfordulhat azonban, hogy külső és belső hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, így e gombák nagy számban elszaporodnak és fertőzést okoznak. Ennek a következő okai lehetnek:

Aki egyszer már átesett valamilyen hüvelygombás fertőzésen, nagy eséllyel újból megjelenhetnek a panaszok. Becslések szerint minden 3. betegnél egy hónapon belül, minden 2. betegnél hat hónapon belül visszatér a fertőzés. Mit lehet ez ellen tenni?

Mivel egy egészséges szervezetben a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra megakadályozza, törekedni kell – a gombaellenes kezelés kiegészítéseként – az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására is.

Emellett javasolt nyáron a fertőzésre érzékeny nőknek a vízpartokon két fürdőruhát használni: egyet fürdésre, egyet napozásra. Fürdőzés után ajánlott letusolni, megtörölközni, száraz ruhát felvenni.

Készüljünk fel a strandolásra! Erősítsük meg hüvelyflóránkat probiotikumot – milliárdnyi élő, probiotikus jótékony tejsavbaktériumot és a baktériumok szaporodását segítő prebiotikumot – tartalmazó készítmény, hüvelykapszula alkalmazásával. Ismételt használatukkal, strandolás után is helyreállíthatjuk a hüvely normál egyensúlyát és védekezőképességét.

Ne hagyjuk, hogy a gondtalan nyaralást beárnyékolják a kellemetlen tünetek, állítsuk helyre természetes módon az egyensúlyi állapotot!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!