Keresés
Close this search box.

Napozás: D-vitamin vagy melanoma?

//

A napozás kapcsán gyakran egymásnak ellentmondó véleményeket hallunk, olvasunk. Íme, néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén.

Napozás:
D-vitamin vagy melanoma?

Néhány éve brit orvosok bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. A napozástól keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Kimutatták, hogy a szív-érrendszeri halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon.

Ugyancsak kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, sőt a szívműködés is. A napozás hatással van a hormonrendszerre (pl. tavasszal erősebb szexuális inger), a belső elválasztású mirigyekre és a pajzsmirigy működésére is. Jótékony, gyógyító hatású számos bőrbetegség – pl. ekcéma, pikkelysömör – esetében is. Napozzunk tehát mértékkel, megfelelő fényvédelem mellett.

Dr. Kökény Zoltán, sebész adjunktus
oxygenmedical.hu

Szemünkhöz hasonlóan, bőrünk sem felejt, tehát az UV-hatások összeadódnak. Nem a napozással, a napbarnított bőrszínnel van probléma, hanem a leégéssel, annak ismétlődésével és mértékével – történjen az akár a napon, akár a szoláriumban.

A napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik, a lebarnult bőrön az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Ősszel, ahogy a napsütötte barnaság kopik, az anyajegyek – jó esetben – ismét kivilágosodnak.

Nem a napnak kitett testrészeken régóta változatlan formában meglévő anyajegyek jelentik a veszélyt. Melanoma általában a ruhával fedett helyeken keletkezik, ahová kevés napfény jut: nőknél jellemzően inkább a lábon vagy a kar belső részén, férfiaknál a hát alsó részén vagy az oldalakon. Önvizsgálatnál figyeljünk meg minden új, gyorsan növő elváltozást, s forduljunk szakorvoshoz, ha ilyet találunk!

Dr. Vincze Ildikó, allergológus főorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!