Keresés
Close this search box.

Nyaral a család

//

Egy családi nyaralás annál komolyabb előkészületeket igényel, minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő-mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget, nyújtani.

Nyaral a család

Az aktív pihenést választók, így a „bakancsos sport” kedvelői is, minden bizonnyal több váratlan meglepetésnek, sérülési veszélynek teszik ki magukat, cserében vélhetően több élményben is lesz részük, mint a vízparton, napon vagy árnyékban szunyókálóknak. Nekik a bőrönd helyett a túrahátizsákot kell gazdaságosan megpakolnunk a legfontosabb kellékekkel.

Ha árnyas erdő helyett időnként tűző napon vezet útjuk, akkor a napvédelemhez elkel a kalap, a napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény. Emellett jó szolgálatot tesz a hosszú ujjú felső és nadrág, ami az erdőben a szúnyogok és kullancsok ellen is véd. Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat.

Nyári záporra bármikor számíthatunk, ezért hagyjunk helyet egy kicsire összehajtható esőkabát számára is. Útközben mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, lehetőleg tiszta víz.

Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is biztonságos cipő, bakancs – e nélkül dagadt bokával vagy akár vérhólyagokkal térhetünk haza utunkról.

Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén, vigyük magunkat sürgősségi szereinket!

Ne feledjük, rossz idő nincs, csak rossz felszerelés! (oxygenmedical.hu)

Ha kisgyermekekkel utazunk, kirándulunk, fordítsunk külön figyelmet a csípések elkerülésére, megelőzésére. Szúnyog esetében ez általában csak kellemetlen, a kullancscsípésnek viszont lehetnek következményei, míg a darázs- és méhcsípés akár súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ezért utóbbiról bővebben írunk.

A csípés után intő jel lehet, ha a korábbi enyhe, viszkető, majd elmúló tünetek helyett, a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

A csípés után az allergiás reakció azonnal, vagy 1-2 órával később is jelentkezhet. A rövid időn belül kialakuló tünet lehet az egész testen megjelenő bőrkiütések, bőrvörösség, az ajak és a szem vizenyős duzzanata, fulladás. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota gyorsan romolhat és akár percek alatt is kialakulhat az anafilaxia, a szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, és sokkos állapot.

Természetesen óvakodjunk minden esetben, de főként allergia esetén a csípésektől! Diagnosztizált esetekben az orvos által felírásra kerül egy elsősegély szett, mely a szteroid és antihisztamin tartalmú gyógyszerek mellett egy auto-injektort (önbelövős fecskendőt) is tartalmaz. Ezt az esetleges csípés után azonnal használva megelőzhetjük a súlyosabb tünetek, a keringési sokk beálltát. Ezt a szettet mindig tartsuk magunknál, ha a természetben járunk!

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!