Keresés
Close this search box.

Nyári meleg szívpanaszokkal

//

Ma a legtöbb ember szinte folyton – még a nyári kánikulában is – rohan, s az egész napos stresszt kevesen vezetik le sporttal. Széles körben elterjedt az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly, ráadásul a lakosság közel 30%-a még mindig dohányzik. E tényezők külön-külön is, de együttesen még hatványozottabban idézik elő a szív- és érrendszer betegségeit, mint elsőszámú halálokot.

Nyári meleg szívpanaszokkal

Minden, ami az erek állapotát károsítja, növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ide tartozik a szintén népbetegségnek számító magas vérnyomás, mely a nyári melegben még több panaszt okoz, illetve az emelkedett koleszterinszint és a cukorbetegség is. Az életmódbeli tényezők mellett, igen fontos az öröklődés szerepe: családi halmozódás esetén ugyanis fokozott a szívbetegség kockázata. Sokan a férfiak betegségének tartják az infarktust, pedig a menopauza után, az ösztrogén hormon védőhatása hiányában, nőknél fokozottabb lesz az érelmeszesedés kockázata.

A szív- és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően, már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek:

Fentiek észlelésekor feltétlenül forduljunk kardiológushoz! Az esetleges gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos a személyre szabott életvezetési és étkezési tanácsok betartása a fenyegető kockázatok csökkentésére. A rendszeres szűrés és a komplex életmód-terápia eredményességét igazolja a skandináv országok példája is, ahol így az addig szintén vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségeket 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani, s ezzel a születéskor várható élettartamot hosszú évekkel megnövelni.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!