Keresés
Close this search box.

Pancsoljunk?!

//

A nyári vakáció elvileg a pihenés időszaka, ám a gyermekes szülőkre sok feladatot ró a gyerekek folytonos szemmel tartása, védelme. Sokan már gyakorlottak a gyerekekkel való utazás, nyaralás terén, de vannak, akik ezen a nyáron indulnak először útra kisgyerekekkel, így jól jön nekik néhány fontos tanács.

Pancsoljunk?!

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Vannak szülők, akik a természetes vizeket részesítik előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban, strandokon a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmaz fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

A kicsik legbiztonságosabban a gyerekmedencében pancsolhatnak, az ő védelmük érdekében is tartsuk be a higiéniás szabályokat, felnőttek ne használják fürdésre a gyermekmedencét! A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt.

A gyerekek akár órákat is képesek homokvárépítéssel tölteni a parton. Fontos korlátoznunk a napon eltöltött időt még a legmagasabb faktorszámú napozókrém használatával is. Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet. 11 és 15 óra között semmiképp ne menjen napra a gyermek. Így nemcsak a fájdalmas leégést, de az igen veszélyes napszúrást is kivédhetjük.

Minden esetben védjük a kisgyermek fejét szellős, nyári sapkával, a babakocsi fölé pedig tegyünk napernyőt. A kicsiknek szerezzünk be külön kis felfújható medencét, melyet egy fa árnyékában is el tudunk helyezni. Fontos tudni, hogy az árnyékban is van UV-sugárzás!

Gondoskodjunk az egész család számára váltó fürdőruháról, és fürdés után cseréljük is azt le, illetve hordjunk papucsot a strandon a gombás fertőzések elkerülésére.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!