Keresés
Close this search box.

Példaképek

//

„Mindig is volt bennem küldetéstudat, hogy valami olyasmit szeretnék alkotni, ami az emberiség javát szolgálja. Fiatalon azt hittem, az emberek a pénztől lesznek boldogok, így közgazdásznak tanultam. Később egy haláleset ébresztett rá: a pénz a természet törvényeivel nem veheti fel a versenyt.”

Dr. Letoha Tamást a Példakép Alapítvány korábban az Év Példaképének választotta.

Dr. Letoha Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjában résztvevő cégének célja a gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi eljuttatása. Vezetésével a cég kutatói a modern orvostudomány kritikus pontjaira keresnek megoldást, innovatív gyógyszerjelöltek, sejtterápiák és gyógynövény alapú készítmények formájában.

Az egészség a természetből ered

“Mindig is volt bennem küldetéstudat, hogy valami olyasmit szeretnék alkotni, ami az emberiség javát szolgálja. Fiatalon azt hittem, az emberek a pénztől lesznek boldogok, így közgazdásznak tanultam tovább. Azonban egy közeli ismerős váratlan halála ráébresztett, a pénzzel sem lehet mindent elérni, mert a természet törvényeivel nem veheti fel a versenyt. Az egyetlen, ami időtálló, az az orvostudomány, így aztán felvételiztem orvos szakra, és meg is kezdtem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen. A legfőbb célom az volt, és ma is az, hogy jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszek ki ellenszert.

Mivel gyerekkoromtól kezdve imádom a természetet, a kutatásban is a természet törvényét kifürkészve próbálom azokat a tudomány szolgálatába állítani. Felfedezéseim is szorosan kötődnek a természethez: bizonyos növényekben olyan hatóanyagot találtam, ami képes az Alzheimer-kórt létrehozó molekuláris mechanizmust megakadályozni, ezáltal elejét tudja venni a betegségnek. Miután az eredményt egereken és preklinikai vizsgálatokban is igazoltuk, úgy láttam, érdemes erre egy vállalkozást építeni. Nemcsak az a célunk, hogy felfedezzük a gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereit, hanem az is, hogy azokat mihamarabb eljuttassuk a rászorulókhoz. A hatékonynak bizonyult természetes növényi eredetű hatóanyagokat változatos formában és kiszerelésben – így alapvető élelmiszerekben (kenyér, tészta) – is megpróbáljuk elérhetővé tenni, ezzel is hozzájárulva a legszélesebb körű egészségvédelemhez.

Népegészségügyi missziónk részeként folyamatosan együttműködünk a rászorulókkal és az azokat képviselő betegszervezetekkel. Az Alzheimer-kórban szenvedő idősekért végzett karitatív munkám elismeréseként a Katolikus Szeretetszolgálat a 2012-es Alzheimer világnapon Hópehely-díjban részesített.

Kutatásaim során folyamatosan együttműködök a világ vezető gyógyszergyáraival és a kontinens legpatinásabb kutatóintézeteivel, hogy megoldást találjunk a modern orvostudomány kritikus pontjainak számító kórképekre, többek között az idősek szellemi leépülésért felelős Alzheimer-kórra.

A szelektív génbevitelre irányuló együttműködéseink pedig széleskörű áttörést biztosíthatnak a génterápiás fejlesztéseknek. Az általam megvalósított nemzetközi gyógyszer- és funkcionális élelmiszerfejlesztési projektekbe igyekszem bevonni a Szegedi Tudományegyetemen kiképzett tehetségeket, piaci alapokra helyezve a fiatal szakemberek kompetenciáját az innovációban, megálljt parancsolva ezzel a fiatalok külföldre történő kivándorlásának.

Hosszú távú gazdasági fellendülést csak akkor várhatunk az országtól, ha egyetemeink nemcsak kiképzik az arra érdemeseket, de meg is tartják a fiatal szakembereket, mert valóban van olyan feladat, ahol mind tudományos, mind anyagi számításukat megtalálják. Az általam vezetett Pharmacoidea Kft. mindezt nagy hozzáadott értékkel képes biztosítani, üzleti alapon kezelve a fiatal értelmiségiekből álló biotech cégben immár helyben kifejlesztett technológiákat és szellemi termékeket” – meséli Dr. Letoha Tamás, mi pedig bízzunk benne, hogy példáját sokan követik majd, s fiataljaink itthon is találnak maguknak értelmes, kreatív munkát, megélhetést és jövőképet.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!