Keresés
Close this search box.

Természetes antihisztaminok pollenallergia ellen

//

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Keresztallergia esetén viszont nem árt, ha óvatosan bánunk például az alma, meggy vagy a görögdinnye fogyasztásával.

Természetes antihisztaminok pollenallergia ellen

Csalán – Az Alternative Medicine Review egy korábbi számában közölt kutatásból megtudhatjuk, hogy napi 300 mg fagyasztott-szárított csalán rendszeres fogyasztása a résztvevők 58%-ának enyhítette az allergiás tüneteiket, 48%-uk szerint, hatása a korábbi gyógyszereikkel közel azonos, vagy még jobb volt.

Ananász, bromelain – A kutatók az ananászban található bromelain enzimet is vizsgálták, mely gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segítette a szénanáthás tünetek enyhülését. Ehhez napi háromszor 400-500 mg-ot fogyasztottak.

C-vitamin – A legegyszerűbben beszerezhető, erős antioxidáns, melyet számos zöldség és gyümölcs is tartalmaz, de a szénanáthás tünetek eredményes csökkentéséhez minimum napi 2000 mg-ra van szükség, melyet étrendd-kiegészítőkkel is pótolhatunk.

Turmixoljon!

A Daily Mail online kiadásában megjelent antihisztamin és gyulladásgátló turmix recept szerint: egy hüvelykujj méretű gyömbérdarabot, fél citromot, egy kb. 4 cm-es ananászdarabot és egy almát összeturmixolunk, és kissé lehűtve fogyasztjuk.

Keresztallergia esetén, amikor bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket okoz, feltétlenül konzultáljunk allergológussal. Parlagfű esetén például a görögdinnye okozhat erős viszketést, torokkaparást, a szájban égő érzést, ajak- és nyelvduzzanatot, esetleg hasi görcsöket.

A keresztallergia a nyírfapollen-allergiásoknál a leggyakoribb, ők ne egyenek almát, meggyet és cseresznyét!

Az antihisztamin hatású növények, ételek önmagukban nem mindig elegendők a tünetek csillapítására, gyakran szükséges azokat megfelelő, személyre szabott gyógyszeres terápiával is kiegészíteni.

Akik idegenkednek a gyógyszerektől, azok számára ajánlható az allergén immunterápia, melyet az OEP nem finanszíroz, így a 3-5 éven át tartó kezelés költségei magasabbak a tüneti kezelésekhez képest, de hosszabb távra, kb. 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket.

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!