Keresés
Close this search box.

Természetes gyógymódok IBS esetén

//

Az irritábilis bélszindróma a szervezet sérült energia-gazdálkodásának emésztőrendszeri „segélykiáltása”. Az irritációt lelki terhek, párkapcsolati zavarok, céltalanság, létbizonytalanság, természetellenes táplálkozás, tartós kialvatlanság, illetve minden olyan lelki és fizikális behatás okozhatja, amely tartósan meghaladja a szervezet kompenzáló-képességét.

Emiatt a szervezet „energia-gazdálkodásra” kényszerül: csökken az energia az emésztőrendszerben, romlik a hőgazdálkodás (a végtagok hajszálerei beszűkülnek), így mindenhová kevesebb vér és oxigén jut. Megjelennek az első tünetek, melyeket gyakran elbagatellizálunk: hideg kéz és láb, gyakori vizelés, ásítozás, koncentrációs zavarok, a belekben gázképződés, emésztési panaszok, változó széklet stb. Ha idejében nem érkezik segítség, az állapot tovább romlik, a kór megy előre a maga útján: száraz bőrrel, fejfájással, hajhullással, gombásodással, ízületi fájdalmakkal (főleg a térdekben).

Fontos ilyenkor megértetni a beteggel, hogy állapota nem Istencsapás, hanem áldás, mert fegyelmezettebb életmódra készteti, s egy meghatározott „rendterápia” segítségével hosszabb és hasznosabb életet élhet.

A lelki terápiát követi a diéta. Ennek alapja: tilos minden könnyen emésztődő szénhidrát és nehezen emészthető állati fehérje, azaz, tilos a cukor és minden, amiben fehér liszt van, továbbá a sertés, a marha és a birkahús, a nem erjesztett tejtermékek, az alkohol és a nehéz, agyonfűszerezett ételek.

Ugyancsak tilos az édes és aprómagvas gyümölcs, illetve a kúra elején az olajos és hüvelyes magvak is.

Fogyasztható:

Teakúrák:

Mindezek együttes hatására – a visszafordíthatóság határain belül – tartósan tünetmentes állapot érhető el. Átmeneti visszaesések ugyan előfordulhatnak, de ezeknek ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget.

Béky László
természetgyógyász
www.bekytermeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!