Keresés
Close this search box.

A stressz növeli a gyulladáshajlamot!

//

A negatív és/vagy a túl erős stressz növeli a gyulladás szintjét a szervezetben. Az Ohio Egyetem tanulmánya bizonyítja a stresszes események és a szervezetben lévő gyulladás kapcsolatát.

A stressz növeli a gyulladáshajlamot!

Az egyetem kutatói 34 egészséges felnőttet vontak be a kísérletbe, melynek során el kellett „adniuk”magukat egy fiktív állásinterjún, ahol két felvételiztető vett részt fehér köpenyben és kifejezéstelen arccal. Ezek után az alanyok felét arra kérték, gondolatban idézzék fel az interjút, míg a többieknek olyan hétköznapi aktivitásokra kellett gondolnia, mint a vásárlás és olvasgatás. Ekkor vért vettek tőlük, és kiderült, hogy a stresszes esemény felidézése jelentősen megemelte a C-reaktív protein (CRP) szintjét. Azoknál viszont, akik hétköznapi eseményekre gondoltak, az állásinterjút követő egy órával a CRP-szint normalizálódott.

Bármilyen gyulladás esetén a C-reaktív protein (CRP) értéke igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, s ugyanilyen gyorsan csökken, ha a gyulladás megszűnik. Normál értéke nőkben 4,6 mg/l alatt, férfiakban 5,2 mg/l alatt van.

A tartós stressz bárhol gyulladást okozhat, ami pedig súlyos szövődményekhez vezethet. A magas CRP-érték mindenféle gyulladásra jellemző, akár külső tényezők (pl. vírusok, baktériumok, gombák) okozták, akár ún. rendszerbetegségek (pl. reumatoid arthritis), akár daganatos elváltozások.

Ma már bizonyított, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a CRP-szintet. Vagyis minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanígy az alacsonyabb (26 alatti) testtömeg-index (BMI) és a kisebb haskörfogat csökkenti a gyulladásszintet. Ha e célok megvalósítását szolgáló életmódprogramunkat omega-3 zsírsavakban gazdag, egészséges táplálkozással is kiegészítjük, sokat tehetünk a gyulladásmentes élet és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!