Keresés
Close this search box.

Cseng, zúg, sistereg…

//

A fülzúgás (tinnitus) a népesség 10-35%-át kínozza. Huzamosabb fennállása esetén zavarja a koncentrációs képességet, csökkenti a munkaképességet, sőt alvászavarhoz és depresszióhoz is vezethet, ezért szakszerű kezelése elengedhetetlen.

A fülzúgás olyan hang hallása a fülben, ami az esetek többségében nem a külvilágból származik. Csengés, berregés, búgás, morajlás, sistergés, ciripelés formájában jelentkezik – egyik vagy mindkét fülben – leggyakrabban a reggeli és esti órákban. A közhiedelemmel ellentétben valamennyi korosztályban jelentkezik, egyre gyakoribb a fiatalok körében a zajos szórakozásnak köszönhetően.

Ez a kellemetlen panasz lehet átmeneti, például menstruáció vagy változó kor idején, de okozhatja a hallóideg vagy a belső fül gyulladása is.

Krónikus esetben az agyi erek elmeszesedése, a fej véráramlásának csökkenése vagy stressz, esetleg jóindulatú daganat miatt is kialakulhat. Ugyancsak állhat a hátterében az ereket károsító cukorbetegség, magas vérnyomás, de vese- vagy májbetegségek is. Kialakulásában szerepet játszhat egyes gyógyszerek mellékhatása, alkoholfogyasztás, sőt a nyaki gerinc elváltozásai is.

Enyhébb esetekben a fülzúgás csakis a fej mozgásakor jelentkezik, sokan azonban állandóan, hosszú időn keresztül hallják a zúgó hangot, ami pszichésen roppant megterhelő.

A panasz észlelése után mielőbb forduljunk orvoshoz a komolyabb betegségek kizárása érdekében! Első lépés az alapbetegség diagnosztizálása és kezelése.

A fülzúgás megszüntetésében a kombinált módszerek a leghatékonyabbak. Az agyra, esetleg kifejezetten a belső fülre ható értágítók alkalmazása, a keringésjavítás, az antioxidánsok (béta-karotin, C-, E-vitamin, Coenzym Q10, szelén), a B-vitamin kúra, az antidepresszánsok és szorongásoldók mellett a pszichoterápiás módszerek (autogén tréning, hipnózis, kognitív terápia), fizikoterápia (gyógytorna, masszázs), mágneses kezelés, szoft-lézer stb. együttes – szakember által indikált – alkalmazása lehet a siker záloga.

Dr. Sarkady László
fül-orr-gégész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!