Keresés
Close this search box.

Ég a szemem!

//

Sokat ül számítógép vagy tévé előtt? Légkondicionált környezetben dolgozik? Gyakran tapasztal égő érzést vagy fáradtságot a szemében? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolt, érdemes elolvasnia cikkemet.

Ég a szemem!

A könny véd

A szemeket borító vékony könnyréteg feladata a nedvesség fenntartása, a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása, és a bekerülő idegen testek eltávolítása.

A könnyfilm tulajdonképpen az első védelmi vonal a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Hiánya tehát nemcsak komfortérzetünket csökkenti, de számos szemészeti probléma kockázatát is növeli. Ha a szem kiszárad, a felszínén mikrosérülések keletkeznek, amelyben a kórokozók könnyen megtelepednek, és komoly gyulladást okozhatnak.

A tünetek széles skálán mozognak, az enyhe diszkomfort érzéstől a kifejezett szemvörösségig, -fájdalomig terjednek. Leggyakoribb a szúró, viszkető, égő, illetve idegentest-érzés. A betegek gyakran panaszkodnak arról, hogy estére elfárad a szemük, vagy olyan, mintha homokot szórtak volna bele. A száraz szem szindróma – bár ellentmondásosnak tűnik – könnyezéssel is járhat, aminek az oka a szaruhártya sérülését követő reflexes könnyezés.

A szemszárazság oka lehet valamelyik könnytermelő mirigy megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is. Általános betegség (például A-vitamin hiány, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség) részeként is jelentkezhet, illetve egyes gyógyszerek (fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) mellékhatása is lehet.

A tüneteket azonban számos életmódbeli tényező súlyosbíthatja: száraz, légkondicionált helyiség, cigarettafüst, szél, kontaktlencse, hosszan tartó olvasás, tévénézés, számítógépezés, nőknél pedig a változó korral járó hormonális változások.

Hogyan előzhetjük meg a szem kiszáradását?

Orvosnak is látnia kell!

Panasz esetén keressük fel a szemorvost, hogy kiderüljön, mi okozza a szemszárazságot. Amennyiben csak környezeti okok miatt száraz a szem, elegendő lehet a rendszeres műkönnyhasználat, amelyre nem lehet rászokni – többet ártunk, ha nem használjuk. Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő betegek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatók.

Egyelőre nincs olyan vizsgáló módszer, amelyik korrekten „megmondja”, hogy a könnyfilm melyik részét kell leginkább pótolni, ezért a betegnek kell kitapasztalnia, melyik készítmény válik be neki, és érdemes a továbbiakban azt használnia. Amennyiben a szemszárazság nagyfokú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatók, főként éjszakai használatra.

Dr. Tóth Eszter
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!