Keresés
Close this search box.

Egészséges táplálkozásra nevelés az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére

//

A táplálkozási szokások – a jó és rossz családi minták egyaránt – nagyrészt gyermekkorban rögzülnek, és alapvetően befolyásolják a felnőttkori egészségi állapotot is. Nem túlzás az állítani, hogy alapvetően itt gyökereznek a későbbiekben kialakuló életmód-betegségek, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, sőt a szív-érrendszeri megbetegedések egy része is.

Egészséges táplálkozásra nevelés az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére

A legfrissebb hazai iparági kutatási eredmények szerint, 10-ből 4 szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek naponta kap cukros édességet. Mindez a kezdetektől erősíti az édes ízek iránti preferenciát, így ízlésformáló, azaz meghatározza a gyermek-, illetve felnőttkori ételválasztás irányát is.

Az is kiderült a felmérésből, hogy minden tizedik, 6 hónaposnál fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott. Így érthetővé válik, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

Magyarországon közel 600 ezer cukorbeteg él, és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10%-kal nő. Sereghajtók vagyunk az Európai Unióban is: Ciprus, Ausztria, Portugália és Horvátország után nálunk a legmagasabb a diabétesz miatti halálozás – ami évi 3000, azaz napi 9 ember elvesztését jelenti.

Az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun eredetű 1-es típusú diabétesz mellett, már gyermekeknél is egyre gyakoribb a korábban időskori betegségnek számító – főként egészségtelen életmód miatt kialakuló – 2-es típusú diabétesz. Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást.

A 2016. évi Global Nutrition Report adatai szerint, világszerte az 5 év alatti gyermekek 6%-a túlsúlyos. Ennek legfőbb oka, hogy egy éves kor felett a családok jó részében (hazánkban egyharmadában) ugyanazt eszik a gyerekek, mint a család többi tagja. Holott az 1-3 éves korosztály vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől. Az 1 éves kor felett napi rendszerességgel adott édességek és édes italok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy 2 éves korára minden tizedik kisgyermek potenciálisan túlsúlyos.

A WHO adatai szerint, az egészségtelen táplálkozással szorosan összefüggő diabétesz világszerte csaknem 150 millió embert érint, de a becslések szerint a népbetegségben szenvedők száma 2030-ra bőven megduplázódik: a 360 milliót is meghaladja majd.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!