Keresés
Close this search box.

Fejfájás, migrén és okok, melyekre nem is gondolnánk!

//

A migrén okainak feltérképezéséhez újabb adalékkal szolgál egy tanulmány, mely szerint, bizonyos nehézfémek felhalmozódása és más ásványi anyagok hiánya gyakori fejfájáshoz vezethet.

Fejfájás, migrén és okok, melyekre nem is gondolnánk!

Emberek milliói számára a migrén jelentkezése teljesen megmagyarázhatatlan. Összefüggést keresnek a migrén és az étkezések vagy a napi cselekvések között. A migrénterápiás gyakorlat is feltételezett kiváltó tényezőket szüntet meg, melyeket újabbak követnek.

Egy török kutatásban a nehézfémek, az ásványok és migrén lehetséges összefüggéseit vizsgálták. 25 migrénes és 25 egészséges embert vizsgáltak, és azt találták, hogy a migrénes pácienseknél bizonyos nehézfémek szintje lényegesen magasabb volt. Ezek a nehézfémek a kadmium, a vas (melyet túlzott mennyiségben nehézfémnek tekintenek), az ólom és a mangán (kis mennyiségben ásvány, de az itt mért 4-szeres mennyiségben már nehézfémnek minősül).

A kutatások azt is felfedezték, hogy a migrénes betegeknek az egészségesekhez képest rendkívül jelentős hiányuk volt bizonyos ásványi anyagokból. Ezek a réz, a magnézium és a cink.

Számos tanulmány rámutat arra, hogy a jelzett nehézfémek megtalálhatók a legtöbb ételben és az egészséges emberek szervezetében, de csak nagyon kis mennyiségben. A főbb ásványi anyagok, a kalcium, magnézium, cink és társai azonban, jóval nagyobb mennyiségben szükségesek a szervezetben. Érdekes módon, mikor a test valamilyen ásványi anyag hiányában szenved, akkor az anyagcserénk egy másik ásványi anyag fajtával helyettesíti be azt a funkciót. Ez a helyettesítés gyakran vezet csökkentett anyagcseréhez – ami növeli a gyulladásszintet, a fáradtságot és a stresszt, ezzel összefüggésben növeli a migrén rizikóját is.

A migrén mellett a nehézfém mérgezés és az ásványi anyagok hiánya bizonyítottan hozzájárul a demencia, rák, autizmus, agyi rendellenességek és egyéb súlyos betegségek kialakulásához. A magas kadmium szintet összefüggésbe hozták a megvastagodott artériákkal és az érszűkülettel, ami közvetlenül kapcsolódik a migrénekhez, mely gyengíti a mikrokeringést (főként az agyi és nyaki régióban). Az ólom pedig hatással van az agyi problémákra, mert átjut a vér-agy gáton.

A migrén kezelésében ugyanakkor a magnézium és a cink terápiás felhasználása sikereket mutatott.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Case Adams: Migraines Linked to Certain Heavy Metals and Mineral Deficiencies. Greenmedinfo, 2015. Ford. Reznák Tamás

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!