Keresés
Close this search box.

FODMAP 1×1 – kezdőknek

//

Napjainkban megdöbbentően sokan küszködnek emésztési problémákkal. Mindenki tudja, hogy emésztésünk nagyban függ attól, hogy mit eszünk. Ideje tehát megismerkednünk a FODMAP-okkal, melyek az arra érzékenyeknél emésztési problémák egész sorát okozzák.

FODMAP 1×1 – kezdőknek

A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése: fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols). Ezek olyan kisméretű szénhidrát-molekulák, amelyeket egyesek nem képesek megemészteni. Az ilyen emberekben a FODMAP-ok eljutnak egészen a vastagbélig, ahol a bélbaktériumok táplálékává válnak, miközben hidrogéngáz képződik. (A FODMAP-intoleranciában szenvedők esetében ezek az ételek a káros bélbaktériumokat táplálják, amelyek hidrogént termelnek, szemben a jótékony metántermelő baktériumokkal.) Az eredmény pedig a görcsös fájdalom, teltségérzet, puffadás, szorulás. A FODMAP-ok folyadék-felhalmozódást idéznek elő a belekben, ami hasmenéshez is vezethet.

A FODMAP-okra nem mindenki érzékeny, de az irritábilis bél szindrómában (IBS-ben) szenvedőknek a túlnyomó többsége az. A FODMAP-ok fogyasztásának mérséklése így komoly előnyökkel járhat az emésztési problémákkal küzdők számára.

Egyes kutatások szerint az IBS-ben szenvedők kb. 75%-ának tüneteiben jelentős enyhülést hoz a csökkentett FODMAP-tartalmú táplákozás, ami az életminőség nagymértékű javulásával jár együtt. Megjelentek arra utaló kutatási eredmények is, hogy az ilyen táplálkozás gyulladásos bélbetegség (IBD), azon belül Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás esetén is hasznos lehet.

A leggyakrabban fogyasztott FODMAP-ok általánosságban: fruktóz, amely a gyümölcsökben és zöldségekben, valamint élelmiszerekhez hozzáadva fordul elő; laktóz, azaz tejcukor, mely a tejtermékekben található meg; a fruktánok megtalálhatók többek között a gluténtartalmú gabonákban; a galaktánok főként a hüvelyesekben vannak nagyobb mennyiségben; a poliolok, a cukoralkoholok – pl. xilit(ol), szorbit(ol), maltit(ol) és mannit(ol) – egyes gyümölcsökben, zöldségekben és édesítőszerben találhatók.

Összefoglalva, az első pár hétben ajánlatos elhagyni minden magas FODMAP-tartalmú ételt, majd közülük néhányat külön-külön, egyesével visszavenni. Így kiderül, hogy melyek fogyaszthatók probléma nélkül, s mik azok, melyeket valóban ki kell zárni. Kérjük ehhez szakember segítségét is!

Az összes FODMAP elhagyása hosszú távon amúgy is nehezen kivitelezhető, így fogyasztásuk minimálisra csökkentése is eredményes lehet.

Fontos még leszögeznünk, hogy a FODMAP-ok nem eredendően „rosszak”. Az őket tartalmazó ételek közül sok – normális esetben – kifejezetten egészséges. Akiknek nincs FODMAP-intoleranciájuk, azok számára nem ajánlott a csökkentett FODMAP-tartalmú táplálkozás, hiszen feleslegesen megvonnának szervezetüktől sok értékes energiaforrást és hasznos prebiotikus rostot.

Ha az Ön életét emésztési problémák nehezítik, akkor többek között, gondoljon a FODMAP-okra, mint kiváltó okokra is.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Kris Gunnars: FODMAP 1×1: A Detailed Beginner’s Guide
ford. Szabó-Velvárt László

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!