Keresés
Close this search box.

Győzze le az őszi fáradtságot!

//

A vakáció, a szabadságok idejének elmúltával már észrevehetően rövidülnek a nappalok, s a hűvös esték és reggelek jelzik: feltartóztathatatlanul közeleg az ősz. Egyre kevesebb fény, egyre hosszabb éjszakák, több borús, ködös nappal vár ránk, ami hatással van az ember hangulatára. Sokakon úrrá lesz az őszi fáradtság, ám az ilyenkor gyakori álmosság, levertség hátterében egy ennél lényegesebb dolog is áll.

Győzze le az őszi fáradtságot!

Hormonrendszerünket górcső alá véve, fontos tudnunk, hogy többek között a tobozmirigy irányítása alatt állunk, mely a napi ritmusunkért felelős. Ősszel az álmosságért felelős melatonin hormon szintje megemelkedik, arra ösztönözve az embert, hogy lassítson, hiszen régebben a nyár végi, ősz eleji munkák – például aratás, betakarítás – után mindenki visszavett a tempóból. Sajnos ez ma már a múlté: ugyanolyan keményen dolgozunk, amihez szervezetünk nehezen alkalmazkodik, hiszen eredetileg az ősz és a tél a visszavonulás, a pihenés időszaka kell, hogy legyen.

Tippek a fáradtság csökkentésére:

Egyen sok friss gyümölcsöt! – Most érik az alma, körte, szőlő és szilva, melyek nemcsak frissek, de telis-tele vannak értékes C- vitaminnal és egyéb fontos összetevőkkel – ezek mind hozzájárulnak a jó közérzethez. Ráadásul, a bennük található gyümölcscukor plusz energiát ad a feladatok elvégzéséhez.

Irány a természet! – Hétvégén, vagy amikor az ideje engedi, töltsön minél több időt a szabadban, kiránduljon az erdőben! A természetben ugyanis nemcsak feltöltődhet, de ki is szakadhat a monotonitásból, mindez ráadásul még testmozgásnak sem utolsó.

Sportoljon! – Válasszon életkora, egészségi állapota figyelembe vételével olyan sportot, ami egy kicsit felpörgeti és megizzasztja! A rendszeres testmozgás óvja egészségét, sokkal jobb alvást biztosít, és remek feszültség-levezető módszer, mely segít megbirkózni a munkahelyi stresszel.

Mennyi vitamint fogyaszt? – Hasznos lehet a D-vitamin szintjének ellenőrzése is, mivel annak hiánya – az álmosság és fáradtság mellett – együtt járhat olyan betegségekkel, mint az inzulinrezisztencia (IR), a pajzsmirigy alulműködése vagy a mellékvese gyengülése. Kimerültséget ezen állapotok is okozhatnak, ami kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!