Itt a szüret! A szőlő minden része kincs!

//

Szeptemberben elkezdődik a szüreti időszak. A szőlő préselése után visszamaradó szőlőmag és szőlőhéj a borászatok számára már nem hasznosítható, ám kár lenne veszni hagyni őket, hiszen bővelkednek az értékes anyagokban. Lássuk, mi minden készül belőlük!

Itt a szüret!
A szőlő minden része kincs!

Az olajgyártók is örülnek a jó szőlőtermésnek, mert a borászatok melléktermékét, a szőlőmagot hidegen sajtolt olaj, szőlőmagliszt és kozmetikumok előállítására hasznosítják. A hidegen sajtolás során semmilyen vegyszert nem használnak, így teljes értékű, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, ízletes és jótékony hatású termékeket tudnak előállítani.

A szőlőszemek magvából préselt, szőlőhöz hasonló illatú, zöldes árnyalatú szőlőmagolaj napjaink korszerű, egészséges táplálkozásában is fontos szerepet játszik. A hideg sajtolással beltartalmi értékei, antioxidáns-, bioaktív anyag- és vitamintartalma megőrizhető, így étkezési célú felhasználása egyben egészségvédő hatású is. Kedvezően hat a koleszterinszintre, és védi a sejtek genetikai anyagát a káros szabadgyökök ellen. Különösen ajánlott a számítógép képernyője előtt sok időt töltők szemének védelmére.

A szőlőmagolaj füstpontja igen magas (220 °C), így a sütés-főzés során nem keletkeznek egészséget károsító égéstermékek, érdemes ezért előnyben részesítenünk az ételek elkészítéséhez. Használhatjuk többek között pácoláshoz, halak, húsok, steakek sütéséhez, salátákhoz, joghurtokhoz, mártásokhoz, süteményekhez vagy egyszerűen csak egy szelet fokhagymás pirítóshoz.

Hatékony kozmetikai szer: segíti a bőr simaságának, rugalmasságának helyreállítását, fékezi annak öregedési folyamatát, regenerálja a kollagén szöveteket, stimulálja növekedésüket, javítja a petyhüdt bőr állapotát.

A szőlőmagliszt – gazdag antioxidáns tartalmának köszönhetően – szintén fontos szerepet játszik a modern táplálkozásban. Bioflavin-tartalma hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez, fogyasztása a stresszes életmódot élőknek, illetve az időskorúaknak különösen ajánlott. Könnyen emészthető, koleszterinmentes, kedvezően hat az érrendszer állapotára.

Sütőipari adalékanyagként is előszeretettel használják, mivel segíti az élesztő munkáját, kiváló színezőanyag, így kenyérfélék és egyéb tészták készítésekor is előnyösen alkalmazható.

A szőlőmagolajból kozmetikumként iszapot, szappant és ajakápolót is készítenek, melyek magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetően ápolják, regenerálják a bőrt. A szőlőmagolaj-iszap a nők körében egyre gyakoribb narancsbőr kezelésében is hatékony: kedvezően hat a megnyúlt kötőszövetben lerakódó salakanyagok mérséklésére. Kozmetikai felhasználása igen széleskörű, bőrradírozóként például akár önmagában, akár adalékanyagként megfelelő.

Az ajakápolást tekintve, kiváló hidratáló hatásához a szőlőmagolaj szakirodalomban is ismert gyulladáscsökkentő tulajdonsága, kellemes illata és íze társul.

Itt az ősz! Hasznosítsuk mindazt, amit a Természet kínál szépségünk és egészségünk megőrzésére, természetes és biztonságos formában!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!