Keresés
Close this search box.

Menedzserszív

//

A bajt megelőzni mindig könnyebb, mint a kialakult helyzetet visszafordítani. A nagyobb fizikai vagy pszichés stresszterhelésnek kitett emberek számára létfontosságú, hogy időnként – panaszmentesség esetén is – vegyenek részt szív- érrendszeri szűrővizsgálaton!

A szív- és érrendszeri betegségek az 50 év alatti férfiak körében gyakoribbak. 50 éves kor táján, a menopauza időszakához kapcsolódó hormonális változások miatt, a nők esetében olyan gyorsan növekszik e betegségek gyakorisága, hogy az meg is haladja az azonos korcsoportú férfiakét. Sőt, szívinfarktus esetén például, annak súlyossága, halálozása a férfiakéhoz képest gyakoribb. Így a kockázat a két nem között hosszútávon közel azonos.

A szív- és érrendszeri betegségeket – egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően – már korai stádiumban is jelzik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

– Mellkasi, gyomortáji, toroktáji, állkapocstáji nyomó, szorító fájdalom esetén (még akkor is, ha ez sokszor csupán rövid, enyhe, kellemetlen érzésként jelentkezik).

– Ha légszomjat, fulladást vagy esetleg nehézlégzést tapasztalunk.

– Amennyiben szívdobogás-érzés, magas pulzusszám jelentkezik.

– Bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés esetén.

– Szokatlan gyengeség, kimerültség, fáradékonyság, korábbinál gyengébb teljesítőképesség esetén.

– Amennyiben a vérszerinti rokonságban szív- és érrendszeri betegség, infarktus vagy stroke előfordult már. Érdemes tudni, hogy az újabb és újabb generációkban a szívbetegség és rizikófaktorai egyre fiatalabb korban lépnek fel.

– Cukorbetegség, hormonális (például pajzsmirigy) betegségek, alkohol problémák fennállásakor még panaszmentesség esetén is érdemes szűrni, mert a vegetatív és érző idegrostok esetleges károsodása miatt a fájdalomérzés kieshet, ami miatt például a szívinfarktus diagnózisa késhet, növelve ezzel a halálozási kockázatot.

Ne feledjük: minden panasz jelentős lehet, különösen, ami pihenésre enyhül!

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!