Keresés
Close this search box.

Mérje meg a vérnyomását!

//

A magas vérnyomást nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak, hiszen általában semmilyen feltűnő tünettel nem jár. Ennek ellenére a tarkótáji fejfájáson és a szédülésen kívül, a szem gyakori bevérzése figyelmeztető jel lehet.

Mérje meg a vérnyomását!

A szem kisebb-nagyobb bevérzése mindennapos kellemetlenség, amit elsősorban a túl sok monitornézés, szél vagy huzat, illetve valamilyen fertőzés okoz. Amennyiben múló kellemetlenségről van szó, és nem jelentkezik túl gyakran, valószínűleg egy banális probléma okozza. Ám, ha sűrűn vérhálóssá válik a szeme, érdemes a vérnyomás emelkedésére gyanakodni, hiszen olykor ez az egyetlen tünet, ami felhívja rá a figyelmet. Mivel ez nincs benne a köztudatban, csak kevesen gondolnak hipertóniára, pedig mind a tartósan fennálló magas vérnyomás, mind pedig a hirtelen kiugró értékek produkálhatnak hasonló szempanaszokat.

Ez esetben a szem bevérzésének oka a hipertónia érkárosító hatásán alapszik. A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén apró sérüléseket, belső egyenetlenségeket hoz létre. Emiatt rossz esetben akár kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés jöhet létre.

Fontos megjegyezni, hogy magas vérnyomás nemcsak a szem ereit teszi tönkre, hanem a test bármely részén lévőket is. Éppen ezért kezeletlen esetben a probléma könnyen vezethet érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, esetleg stroke-hoz.

A súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében, érdemes rendszeresen megmérnie otthonában a vérnyomását – még akkor is, ha egészségesnek érzi magát –, hiszen a felismerés az első lépés a gyógyuláshoz.

Amennyiben bizonyosságot nyert a magasvérnyomás betegség, úgy megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással sokat tehet az egészségéért és az értékek csökkentéséért. Ezáltal nemcsak az apró, ám annál kellemetlenebb tünetektől szabadulhat meg, de megelőzheti a hipertónia okozta súlyos szövődmények kialakulását is!

Dr. Kapocsi Judit Ph.D. Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!