Keresés
Close this search box.

Miért fáj a hátam?

//

Talán nincs is olyan felnőtt, aki soha ne tapasztalta volna meg a hát- vagy derékfájdalom kellemetlenségeit. Tekintsük át a leggyakoribb kiváltó okokat és a kezelési lehetőségeket!

Az emberek jelentős hányada már 40 évesen kénytelen ortopédushoz, reumatológushoz vagy gyógytornászhoz fordulni mozgásszervi fájdalom vagy mozgásbeszűkülés miatt. Gyakran olyan elváltozásokat fedezünk fel, melyek túlterhelik a gerincet, korai ízületi kopáshoz, majd következményes porckorong-károsodáshoz vezethetnek. Mivel a hátfájdalomnak számos kiváltó oka lehet, ennek pontos meghatározása az első feladat, hogy ennek megfelelően választhassuk ki a legoptimálisabb segítő kezelést, melyet gyakran érdemes életmódváltással és személyre szabott mozgásprogrammal, gyógytorna gyakorlatokkal is kiegészíteni a jó eredmény érdekében.

A hátfájdalom 6 legjellemzőbb oka

1. Életforma, helytelen testtartás – A mindennapok megterhelő következményét – az elmerevedett, görcsös izmokat, a fájdalmas mozdulatokat – a hátunkon érezzük először. Még a leghétköznapibb tevékenységektől – a kertészkedéstől, biciklizéstől, pakolástól – is kialakulhat hátfájdalom, ha nem megfelelő technikával végezzük őket. Ezek után a fájdalom miatti kényszertartások csak tovább fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők és a tanulók helytelen testtartása hosszútávon szintén fájdalomhoz és elváltozásokhoz vezethet, melyek szakember közreműködésével megszüntethetők.

2. Stressz – Hatására bizonyos izmok, főleg a nyak-vállöv körül megfeszülnek. Tartós stresszhelyzetben ez a feszülés állandóvá válik, az izmok nem tudnak ellazulni. Ez pedig a fájdalmon túl az izomegyensúly felborulása miatt hatással lesz az egész gerincünkre is. A megfelelő testmozgás egyrészt segít levezetni a stresszt, másrészt visszaállítja a helyes egyensúlyt, speciális gyógytornával pedig megtanulható az izmok nyújtása is.

3. Mozgáshiány – Sokan autóval közlekednek, ülnek a munkahelyükön, és a szabadidő, a kikapcsolódás is ülve történik, ami a törzsizomzat gyengüléséhez, ezen keresztül pedig a hátfájdalomhoz vezethet. Sokan azt hiszik, a hátfájdalom miatt nem szabad mozogniuk, holott ennek az ellenkezője az igaz. Amikor már túl vagyunk a fájdalom akut szakaszán, belekezdhetünk a hát, a has és a lábak kíméletes edzésébe, és néhány nyújtó gyakorlatba. A szakember által összeállított gyakorlatok nemcsak a fájdalmat enyhíthetik, de meg is gyorsítják a felépülést, védenek az újabb sérülések ellen, csökkentik a problémából eredő esetleges rokkantság esélyét.

4. Idősödés – A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak, emellett számos olyan változás zajlik például a gerincben, melyek dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, károsodást okozva a porckorongon, gerincfájdalom, zsibbadás és gyengeség tüneteit produkálva.

5. Elhízás – A túlsúly – főleg a hasi elhízás – jelentősen terheli a deréktáji gerincet, túlfeszíti, és ezáltal megterheli az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához is. Ilyen esetekben is elengedhetetlen a megfelelő mozgásprogram kialakítása, mely segít megszabadulni a túlsúlytól is.

6. Sérülések, balesetek – A sportsérüléseket általában egy hirtelen mozdulat vagy rosszul kivitelezett gyakorlat eredményezi. Balesetben elrepedhet vagy el is törhet a gerinc. Kisebb mikrorepedések keletkezhetnek a rendszeres ütközéssel, rázkódással járó sportok közben, például, ha kemény talajon futunk vagy teremben végzünk aerobicot, labdajátékokat stb. Az ilyen jellegű sérülések – a csontritkulás miatt – idősebb korban még gyakoribbak. Bármilyen sérülésről is van szó, a megfelelő kezelés és regenerálódás érdekében, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Fehérvári Katalin
gyógytornász
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!