Keresés
Close this search box.

Szűkülő erek – gyarapodó tünetek

//

Az érszűkület a verőerek – artériák – falának kóros átalakulása, melyet a belső átmérő, s így a keringő vérmennyiség csökkenése jellemez. Emiatt romlik a szövetek tápanyag- és oxigén-ellátottsága, ami súlyos esetben az érintett szövetek elhalásához is vezethet, akár az agyban, a szívben, vagy a végtagokban.

Az érszűkület, az érelmeszesedés előrehaladott megjelenési formája, mely az alsóvégtagokban alakul ki és Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk, vagy cukorbetegségben szenvednek, illetve öröklött hajlamuk van.

Az érfal szerkezetének átalakulása már a 30-as életkorban elkezdődhet, és a kor előrehaladtával egyre fokozódik.

Az érszűkület fennállása esetén fokozott a szívet ellátó koszorúerek szűkületének, elzáródásának kockázata, melynek következménye a szívizom tápanyag- és oxigénhiánya, súlyosabb esetben elhalása és szívinfarktus kialakulása. Már enyhe fokú érszűkületnél is 2-3-szor gyakoribb a koszorúér betegség előfordulása.

A végtagokban – főként a lábakban – kialakuló érszűkület oka szintén az erek elmeszesedése következtében csökkent oxigénellátás. Járáskor fájdalom jelentkezik a vádliban, combban, mely pihenésre megszűnik. Ha az érszűkületes végtagon bármely sérülés, seb alakul ki, akár ütéskor, pedikűrözésnél, azonnal forduljunk orvoshoz!

A test bármely részét érintő érszűkület megelőzésében az életmód-terápia (testmozgás, stressz-oldás, célzott, esszenciális zsírsavakban, növényi olajokban és fokhagymában bővelkedő étrend), illetve a rizikófaktorok szigorú kezelése kiemelt szerepet játszanak.

Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!