Vitálanyagok a mentális teljesítmény és a hosszú élet támogatására

//

Ki ne szeretne sokáig élni? Az is jó lenne, ha nyugdíjas napjainkat – testi erőnket, egészségünket és elménk frissességét is megőrizve – aktív, hasznos tevékenységgel tölthetnénk, nem pedig a gyógyszerek számolgatásával. Alapvető élettani mutatóink sajnos még mindig negatív irányban térnek el a szomszédos Ausztriától, tehát bőven akad még tennivalónk e téren is!

A National Geographic égisze alatt 2008-ban végzett humán megfigyelési program azt vizsgálta, hol élnek az emberek 100 évig egészségben (erről szóló könyv: Dan Buettner – A hosszú élet oázisai). Ne csak távoli tájakra gondoljunk! Hazánktól 1600 km-re Szardínia szigetén is vannak olyan települések, ahol az idősek életkora nagyon gyakran átlépi a 100 éves határt.

Mi a titok? – A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott genetikánk is szerepet játszik az életkorunk alakulásában, ám az életmód hatékonyabban befolyásolja, hogy mikor jön el életünk utolsó napja. A Szardínián élő 90-100 éves pásztorok minden reggel kihajtják az állatokat a hegyi fennsíkokra, ami egy megterhelő hazai „kardioedzésnek” felel meg. A nap nagy részét stressz- és kipufogógáz-mentesen a természetben töltik, majd a munka végeztével magas resveratrol tartalmú vörösborral hűtik le a torkukat. A vörös szőlőfélékben található resveratrol nevű polifenolt a tudomány régóta a hosszú élet molekulái között tartja számon, mert csökkenti az erek falában kialakuló meszes lerakódásokat és rákellenes hatása is régóta bizonyított.

Figyelemreméltó, hogy állattartó populációról beszélünk, mégis jóval alacsonyabb a húsfogyasztásuk, mint az átlagos európai lakosoknak. Fő táplálékaik a különféle házi sajtok, kecsketej, masztikaolaj, ráadásul, alig fogyasztanak ipari élelmiszereket.

A kutatócsoport más földrészeken is talált matuzsálemeket. A California állambeli Loma Lindán élő, személyautót vezető, üzleti életben aktív városi emberek között is bőven akadtak 100 évesek, ám főként az adventista, sportkedvelő, vegetáriánusok között kellett keresni őket.

A vizsgált népekről szerzett információk tudományos elemzése alapján,
hosszú életünk záloga lehet:

Sohasem késő a felsorolt szempontok szerint élni a hétköznapjainkat, de gyermekeinket már ebben a szellemben érdemes nevelnünk.

Régóta tudjuk, hogy a növényi antioxidánsok, flavonoidok segítenek az érrendszer karbantartásában és a rák kialakulását is jelentősen hátráltatják. Kevesen tudják azonban, hogy az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyire fontosak az értelmi képességeink fejlődésében. A telítetlen zsírsavakban gazdag ételek általában a mediterrán konyhákra jellemzőek, de érdemes ezeket étrend-kiegészítőként is fogyasztanunk. Ékes bizonyítéka ennek az, hogy a brit kormány fontolóra vette – ha mára már be nem vezette –, hogy az általános iskolákban kötelezővé teszi (és finanszírozza) az EPA- és DHA-zsírsavak fogyasztását. Ezen zsírok legismertebb forrásai a hideg vízi halak, ám az emberi szervezet számára leghasznosíthatóbb formában a kender magjából kipréselve juthatunk hozzá.

Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy azok a gyermekek, akiknek édesanyja a várandósság alatt omega-zsírokban gazdag étrendet fogyasztott, jelentősen jobban teljesítettek az értelmi képességeket vizsgáló teszteken. A 3. trimesztertől kezdve rohamosan megindul a gyermekek központi idegrendszerének fejlődése, amely 7 éves korukra nagyjából be is fejeződik, ám 16 éves korukig még folyamatosan finomodik. Az első harmadra tehető a szenzomotoros (mozgás, egyensúly érzék, szaglás, tapintás stb.), a másodikra a beszéd, az utolsó időszakra pedig a mentális képességek fejlődése. Ebben a hosszú időszakban szüksége van az agyunknak olyan növényi zsírsavakra, amelyeket egyszerűen csak omega-3-nak hívunk. Agyunk tömegének nagy részét ez az anyag teszi ki, így ha gyermekünk az iskolában matematika jegyén szeretne javítani, sokat tehetünk azzal, ha agysejtjei működését omega-3-mal támogatjuk.

Szabó László
hatóanyag-kutató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!