Keresés
Close this search box.

Zsírok és olajok szerepe táplálkozásunkban

//

Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsírokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk a legújabb kutatások szerint, nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot választunk, és hogyan használjuk!

Zsírok és olajok szerepe táplálkozásunkban

A zsírok és olajok energiát biztosítanak, és nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormontermelődéshez vagy az idegrendszer működéséhez. A sütéshez-főzéshez választott zsiradéknál legyünk figyelemmel annak füstpontjára, hogy a hevítés során ne károsodott formában fogyasszuk el ételünkben. A főzéshez használt hagyományos, hidrogénezett növényi (pl. napraforgó) olajak mellett egészséges alternatívát jelent az egyre népszerűbbé váló pálmazsír, illetve a kókuszzsír (utóbbinak nincs kókusz íze, így bármilyen ételhez felhasználható).

A kókuszolaj nem tartalmaz koleszterint, nem avasodik, közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, így könnyen emészthető, diétás célra – cukorbetegeknek – is megfelelő. Értékes hatóanyagai miatt kozmetikumként magunkra is kenhetjük.

Időközben a szalonna is „rehabilitálásra” került, s az állati zsiradékok – főként a kacsa-, liba- és mangalicazsír – újra felkerült étlapunkra, és egyre keresettebbé válik.

A reformkonyha növényi olajai közül a hagyományos olívaolaj mellett, egyre többen próbálják ki példáu a szőlőmag vagy lenmag olaját, melyek szervezetünk számára rendkívül értékes anyagokat tartalmaznak, támogatják egészségünket. Lehetőleg ne hevítsük őket, inkább utólag adagoljuk az elkészült ételhez vagy salátához a beltartalmi értékek megőrzése érdekében. A növényi olajakból részesítsük előnyben a hidegen sajtolt termékeket!

A zsiradékok sorában ne feledkezzünk el az értékes omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakról, a halolajról, illetve az ételkészítéshez alkalmas kiszerelésben kapható lazacolajról sem!

Használjuk változatosan, de körültekintően a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsiradékok egyre gazdagodó választékát!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!