Keresés
Close this search box.

5 tipp a torokfájás enyhítésére

//

Ahogy az idő hűvösebbre fordul, egyre többen panaszkodnak torokfájásra, pedig azt nem a hideg, hanem döntően vírusok okozzák, ám lehet bakteriális eredetű is. A tünetek enyhítésére az első napokban bevethetjük a házi praktikákat is, de ha a panaszok nem múlnak, sőt erősödnek, forduljunk inkább orvoshoz!

5 tipp a torokfájás enyhítésére

A vírusos torokfájás pár napon belül fokozatosan enyhül. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart, hányás, étvágytalanság, fejfájás és nyirokcsomó duzzanat is kísérheti. Ilyenkor általában nem elegendők az otthoni gyógymódok. Ha a torokmandulák gyulladtak, vörösek, genny látható rajtuk, biztos, hogy orvoshoz kell fordulnunk, sőt, antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Enyhébb panaszok esetén azonban, érdemes kipróbálnunk az otthoni szelíd gyógymódokat:

1. Teák, levesek – Ezesetben is fontos a bőséges folyadékfogyasztás, mely megkönnyíti a nyelést, csillapítja a torok fájdalmát. Igyunk meleg – nem forró – mézes teát és meleg leveseket. Egyes gyümölcslevek – például a narancslé – savtartalma irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát, ezért kerülendő ebben az időszakban.

2. Méz – Önmagában is kitűnő gyulladáscsökkentő, értékes hatóanyagai gyorsítják a gyógyulást.

3. Sós vizes gargalizálás – Oldjunk fel egy teáskanál sót 1dl langyos vízben, és gargalizáljunk vele. Az íze nem olyan kellemes, de kiválóan fertőtlenít és hidratál. Adhatunk hozzá egy teáskanál kurkumát is a gyulladás mérséklésére.

4. Gyömbéres szirup – Házilag is készíthetünk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy darab gyömbért meghámozni és lereszelni, mézzel és citromlével elkeverni, egy kis fahéjjal ízesíteni, és naponta többször egy-egy teáskanállal fogyasztani belőle.

5. Fokhagyma – Levesként, önmagában vagy mézbe keverve fogyasztjuk. Kiváló szelénforrás, a szelén pedig fontos szerepet játszik – többek között – a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!