Keresés
Close this search box.

Egyre gyakoribb az időskori demencia

//

Sokan jövünk zavarba az Alzheimer-kór hallatán, mely egy olyan elszomorító betegség, ami fokozatosan lerombolja az emberi tudatot és az emlékezetet. Érzelmileg nagyon felkavaró, ha olyan szenved e betegségben, aki közel áll hozzánk.

Egyre gyakoribb az időskori demencia

Képzelje el, milyen lehet az, hogy felszáll a hazafelé tartó buszra, és közben elfelejti, hogy hol is lakik. Vagy arra még emlékszik, ami hatéves korában történt, de a saját nevét már elfelejtette. Az Alzheimer-kórban szenvedő emberek gyakran érzik úgy, mintha valamiféle ,,ködben” élnének. Érzik, hogy történik velük valami, de nem tudják mi. Számukra ez ijesztő, a környezetük számára pedig kétségbeejtő.

A WHO Demencia Jelentése szerint, a Föld lakosságából 4 másodpercenként egy újabb ember válik demenssé.

Számuk az előrejelzések szerint 2030-ra megkétszereződik, 2050-re pedig megháromszorozódik. Hazánkban a betegek 75%-át nem diagnosztizálták, tehát 4-ből 3 esetben nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást. A demencia korai felismerés, diagnózis és megfelelő kezelés nélkül a XXI. században valóságos pénzügyi rémálommá válhat, mivel az ápolás katasztrofális költségei a szegénységi szintre sodorhatják a háztartások millióit.

A Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társasága hosszú évek óta – a Nemzetközi Alzheimer Társasággal közösen – küzd a hazai betegek minőségi egészségügyi és szociális ellátásáért, egy országos demens napközi-hálózat kiépítéséért, az Alzheimer-betegeket gondozók ápolási díjáért és hasonló célokért.

Fontos tudnunk, hogy a demencia nem egy korral járó „állapot”, nem az öregedési folyamat természetes velejárója! Egy betegség, amely pusztító hatással van nemcsak a betegre, hanem egész családjára, akiknek eddigi életét teljesen felfordítja a megváltozott viselkedésű beteg gondozása. Sokan megrémülnek tanácstalanok vagy szégyenkeznek, pedig az egyetlen, amit tehetnek: úgy emlékeznek rá, amilyen régen volt, és nem sértődnek meg gyakran bántó viselkedésén.

Az Alzheimer betegektől egyébként sokat tanulhatunk arról, hogy kik vagyunk, és mi tesz bennünket emberivé. Tanítanak a türelemre, hogy lépjünk túl a jelentéktelen dolgokon, éljünk a jelenben, fogadjuk méltósággal a változásokat, szeressük az életet és egymást.

Himmer Éva
a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke
alzheimerweb.hu
infovonal: 06-1/214-1022

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!