Keresés
Close this search box.

Gabonamentes étrend: divat vagy terápia?

//

Manapság egyre többen száműzik étrendjükből a gabonaféléket. Egyesek pusztán testsúlyukra tekintettel, szénhidrátcsökkentés céljából mellőzik a pékáruk és tészták fogyasztását, mások viszont lisztérzékenység, gluténérzékenység vagy búzaallergia miatt. A glutén amellett, hogy jelentősen lassíthatja a fogyást, valóban az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat.

Gabonamentes étrend: divat vagy terápia?

A lisztérzékenység – cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, puffadás, zsírszéklet, fogyás, felszívódási zavar miatti vas- és vitaminhiány. Az autoimmun jellegű folyamat következtében bélnyálkahártya károsodik, a felszívódás zavart szenved.

Búza- vagy gabonaallergia esetében a panaszok oka: a búza fehérjéire adott kóros immunválasz. Ez tehát nem „érzékenység”, hanem valódi allergiás reakció zajlik, melyben a búza specifikus IgE antitestei központi szerepet játszanak. A panaszok megegyeznek a táplálékallergiák jellemző gyomor- és bélrendszeri tüneteivel. Emellett eldugult orr, fáradtság, asztma, szemkönnyezés, koncentrációromlás, vérellátási zavarok is jelentkezhetnek.

A gluténérzékenység a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetek nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől a „nem-cöliákiás gluténérzékenység” elnevezéssel különböztetik meg. Nők és fiatal felnőttek körében gyakoribb.

Tünetei: a glutén fogyasztását követő órákon vagy napokon belül jelentkező, leginkább az irritábilis bélszindrómához (IBS) hasonló hasfájás, hasmenés és székrekedés váltakozása, fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak vagy karok zsibbadása, bőrkiütés, depresszió, esetleg vérszegénység. A panaszok a gluténtartalmú ételek kerülésével megszűnnek.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!