Keresés
Close this search box.

Hallgassunk az idősekre!

//

Egyik kedvenc időtöltésem, hogy megszólítom a legfittebb és legegészségesebb kinézetű idős embereket, és megkérdezem: mit csinálnak, hogy ilyen jól néznek ki, hogy ilyen fiatalosak. Mi a titkuk?

Hallgassunk az idősekre!

A legfittebb idősek tanácsai a fiatalodáshoz

Tudjuk, az életkor előrehaladtával az izmok egyre kisebbek és gyengébbek lesznek – a folyamatot szarkopéniának nevezik. Valójában már 30 éves kor fölött, 10 évente kb. 3 kg izomtömeget vesztünk. A leépülés jó része a mitokondriumban történik, amely az energiatermelés fő motorja.

Vizsgálatok kimutatták, hogy 6 havi erőedzéssel 36%-os erőnléti javulást lehet elérni idős embereknél. Az izomszövetekben 179-féle gén mutatott fiatalodást a résztvevőknél. Az edzés megóvja a DNS-t az öregedéssel járó „kopástól”, az anyagcsere javulását idézi elő elsősorban a teloméreken keresztül. Minél több az izomerő, annál alacsonyabb a halálozási rizikó!

2400 ikerpár vizsgálatából kiderült, hogy a fizikailag aktív résztvevőknek – életkortól, testsúlytól, egészségi állapottól, társadalmi státusztól függetlenül – hosszabb telomérjei voltak, mint a nem mozgóknak! Akik több mint heti 3 órát erőteljes fizikai aktivitással (pl. súlyemeléssel) töltöttek, hosszabb telomérekkel rendelkeztek, mint 10 évvel fiatalabb társaik.

1. tipp: Egyél valódi ételeket! – Charles Eugster, 96 éves brit sprinter (világcsúcstartó 60, 100, 200 és 400 méteren), body-builder, előadó, író, divattervező, evez és vízisíel: „reggel fehérjeturmixszal kezdem, mert, ahogy öregszel, a fehérjeszintézised már nem működik olyan jól. Kerülöm a cukrot, sok salátát és zsíros húst eszem, imádom a zsírt! A zsírban dús étrend egyébként a libidót is megnöveli.”

2. tipp: Tanulj új dolgokat! – Laird Hamilton 62 éves, 6 méter magas hullámokon versenyző szörfös, aki ma is legyőzi huszonéves társait: új játékszereket és sporteszközöket tervez, mindig új dolgokat tanul az íjászattól a snowboardon, a dárdahalászaton, az akadályversenyeken és a kickboxon át egészen az ukuleléig. Mindig újabb és újabb módokon készteti testét és agyát tanulásra, fejlődésre – ebben is a változatosság a lényeg.

3. tipp: Emelj súlyt, mozogj, sprintelj! – Mark Sisson 62 éves, a legimpozánsabb hasizmok tulajdonosa: rövid, gyors sprinteket fut teljes erőbedobással heti 1-2-szer; intenzív súlyemelést végez 20-30 percig, heti 1-3 alkalommal; egész nap mozgásban van, kerüli a hosszabb mozdulatlanságot.

4. tipp: Csinálj hősies, nagyszabású dolgokat! – Don Wildman (80 éves) „a világ legnehezebb tréningje” néven elhíresült programját végigcsinálva, 3 órával később négykézláb vánszorogtam ki a teremből. Ő a „napi rutin” mellett minden nap mérföldeket biciklizik nehéz terepen, emellett nagyhullám szörföl, állva evez szörfdeszkán, és helikopter snowboardozik.

5. tipp: Maradj rugalmas! – Olga Kotelko 95 éves koráig sztárfutóként 23 világcsúcsot állított fel, ebből 17-et a 90-95 év közötti kategóriában. Minden nap edzésekkel terhelte a szervezetét, de figyelt a regenerálódásra, a hajlékonyság, rugalmasság megőrzésére is. Minden éjjel végigmasszírozta az izmait, ízületeit egy üres, régi borosüveggel, mert fontosnak tartotta masszázzsal karbantartani a testét, az idős korban rozsdásodó, merevedő ízületeket.

E tanácsokat megfogadva mi is fittebbek maradhatunk idős korunkra, és valószínűleg az élettartamunk is nőni fog.

Forrás: Ben GreenField: The Latest Longevity Research & 5 Anti-Aging Secrets From Five Of The Fittest Old People On The Face Of The Planet. ford. Mezei Elmira.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!