Keresés
Close this search box.

Inzulinrezisztencia – gyakoribb, mint hinnénk

//

Az inzulinrezisztencia (IR) – a cukorbetegség „előszobája” – mára sajnos már népbetegségnek számít. Kezeletlen esetben diabéteszhez és számtalan szövődményhez vezethet. Kezdetben sokan teljesen panaszmentek, így nincs is tudomásuk állapotukról.

Inzulinrezisztencia – gyakoribb, mint hinnénk

Az IR jellegzetes tünetei: normális étkezés melletti hízás, pattanások, menstruációs zavarok, meddőség, esetleg fokozott szőrösödés. Amennyiben a családjában volt már diabétesz, érdemes panaszmenetes esetben is megnézetni az inzulinszintet, hogy idejében meg lehessen állítani az állapot romlását!

Az IR megállapítása cukorterheléses vérvizsgálattal történik. Kiszámolják az ún. HOMA-indexet is, ami 2 felett már gyanúra adhat okot. Pozitív diagnózis esetén az orvos személyre szabott terápiát javasol, melyhez a beteg aktív közreműködése feltétlenül szükséges.

A terápia szerves részét képezi a rendszeres testedzés, mely önmagában is javítja a szervezet inzulinérzékenységét, és – bizonyos keretek között – normalizálja a vércukorértékeket. A rendszeres mozgás kezdetben vércukorszint ingadozást, edzés utáni vércukorszint csökkenést is okozhat. Emiatt is fontos a fokozatos terhelés és rendszeres vércukor-ellenőrzés.

Az ételek édesítéséhez használjunk nyírfacukrot vagy steviát, vörös húsok helyett pedig válasszunk inkább csirkét és halat. A cukor mellett a keményítőt tartalmazó ételek (pl. burgonya) fogyasztását is minimalizáljuk! A (kevésbé édes) gyümölcsöket és zöldségeket minél nagyobb arányban nyersen fogyasszuk, mivel puhára főve rosttartalmuk csökken, így gyorsul a felszívódás. A vércukorszint szabályozását segíti a fahéj (napi egy teáskanál), a kurkuma, a brokkoli és egyéb zöldségek. A ginzeng szintén anti-diabetikus tulajdonságú, támogatja a hasnyálmirigy működését, egyben csökkenti az inzulinrezisztenciát is.

A diétához alkalmas termékek vásárlásával kapcsolatban fogadjuk meg Varga Dóra dietetikus tanácsait:

Vásároljunk és étkezzünk tehát körültekintően, az állapot mielőbbi javulása érdekében!

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!