Keresés
Close this search box.

Kell a napfényvitamin!

//

Aki több időt tölt a szabadban, napfényen, annak nemcsak a hangulata, de az egészségi állapota is jobb. Kutatók az elmúlt években rávilágítottak arra, hogy a napfény vitaminjaként ismert D-vitamin, sokkal fontosabb a szervezet, az immunrendszer működése szempontjából, mint azt korábban gondolták.

Kell a napfényvitamin!

A D-vitamin több mint egy vitamin, valójában hormonként is viselkedik, és több belső elválasztású mirigy működéséhez létfontosságú. Így tehát a jó hangulaton és a csontok egészségén kívül hatással van a pajzsmirigy és a mellékvese működésére, sőt, szoros összefüggést mutattak ki az inzulinrezisztencia és a D-vitamin szintje között is. Nem csoda tehát, hogy a D-vitaminhiány tünetei között szerepel az általános rossz közérzeten kívül az elhízás, PCOS, az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy működési zavarai, illetve az immunrendszer csökkent működése és ezzel összefüggésben a gyakori fertőzések (influenza és légúti megbetegedések).

A csökkent immunműködés kapcsán a kutatók összefüggést találtak az alacsony D-vitaminszint és egyes daganatos megbetegedések, így például a vastagbélrák előfordulásának gyakorisága között. A Gut című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, szoros összefüggést találtak a D-vitaminszint és a rákra adott immunválasz között. A véráramban lévő magas D-vitaminszint – a vizsgálatok alapján – erősíti az immunrendszert, aktiválja a T-sejteket, melyek többek között a rákos sejtek elleni védelemben is részt vesznek.

Szerencsés tehát, aki a nyári hónapokban sok D-vitamint gyűjtött magának a napfényen, érdemes e célból még a derűs őszi napokat is kihasználni, bár a hűvös idő miatt testünket ilyenkor már csak kisebb felületen érheti a nap, ami csökkenti a vitamintermelés hatékonyságát. A napfénymentes hónapokban azonban javasolt a D-vitaminszint ellenőriztetése egyszerű vérvétellel, hogy szüksége esetén a hiányt pótolhassuk.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!