Keresés
Close this search box.

Klimax és hormonok

//

A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságot és termékenységet, másrészt a kellemetlen tünetek sorozata, melyek megnehezíthetik az életet. Nem csoda, ha sokan hormonpótlást kérnek, mely valóban enyhíti a kellemetlen tüneteket, ám hosszabb távon számolni kell a mellékhatásokkal is.

A gyakori hőhullámok, az izzadás, fejfájás, ingerlékenység a hormonok kegyetlen játékának tudható be, hiszen nemcsak kamaszkorban, de ilyenkor is átfogó hormonális változások zajlanak. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, így eleinte ösztrogéndominancia lép fel. Ekkor még általában nem jelentkeznek különösebb tünetek, ám később, amikor az ösztrogén szintje is leapad, gyakoribbá válnak a rosszullétek és hangulatingadozások. Emiatt fordul sok nő a klimax ambulanciákhoz, hogy hormonpótlással enyhítsék zavaró tüneteiket.

A tartós hormonpótlás számtalan előnye mellett, vizsgálatok kimutatták, hogy lényegesen – akár 5-szörösére – növelheti az arra hajlamosaknál többek között az artériás és vénás trombózis rizikóját is, így nagyobb eséllyel alakul ki stroke, szívinfarktus, esetleg mélyvénás trombózis. A pontos mechanizmus nem ismert, de valószínű, hogy serkenti a thrombin nevű fehérje termelődését, és csökken a fibrinolízis (a kialakult alvadék eltávolításának folyamata), a végeredmény tehát komplex folyamatokon keresztül érvényesül.

Természetesen a változó korban nemcsak és kizárólag a hormonpótlás hatására alakulhat ki trombózis, hiszen a túlsúly, az életkor, a napi folyadékbevitel mennyisége és az egyéb betegségek mind hatással vannak a vérrögök kialakulására. Minél több hajlamosító tényező áll fenn egyszerre, annál nagyobb a trombózis kialakulásának esélye.

Javaslom, hogy aki hormonpótlást szeretne, előtte feltétlenül vegyen részt trombofília (trombózis genetikai hajlam) szűrésen, hogy nyugodt szívvel kezdhesse el a szükségesnek ítélt terápiát.

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!