Keresés
Close this search box.

Miért fokozódik ősszel az ízületi gyulladás?

//

A hidegebb, szeles időszak kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, így a panaszok nagyobb odafigyelést, hatékonyabb gyógymódokat igényelnek.

A reuma egy olyan összefoglaló név, amely közel 200 betegséget foglal magába. Közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész tartósan fájdalmas, legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. A konkrét kiváltó okok többnyire ismeretlenek, de azt kijelenthetjük, hogy a panaszok a hideg, szeles idő beálltával, szinte kivétel nélkül fokozódnak.

Ennek oka a légnyomásváltozás. Az egészséges ízületek belső nyomása ugyanis nulla, és ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb, minimálisan 20-30 Hgmm. Ezt a belső nyomást a külső légnyomás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja, duzzanatot és fájdalmat eredményezhet. A lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és az izomgörcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet.

A szél és a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület leginkább a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése miatt fájhat.

Az első lépés: megtudni, miért fáj! A reumatikus betegségek igen gyakori oka tehát a gyulladás, mely főként az ízületeket, de az izmokat, inakat és a csonthártyát is érintheti. A kopás szintén igen fájdalmas következmény, de fertőzések talaján kialakuló betegségek, nem ritkán anyagcsere-betegségek (például köszvény) vagy autoimmun folyamatok is reumás panaszokhoz vezetnek.

A diagnózist követi a megfelelő terápia kiválasztása, mely a gyógyszerek, a gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás mellett alternatív lehetőségeket is magába foglalhat.

A lökéshullám terápia során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, regenerálja a szöveteket, oldja a triggereket, fájdalmat csillapít, emellett élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést is.

A hialuronsav- és a kollagénterápia az ízületbe juttatott átlátszó gélszerű hatóanyaggal igyekszik csökkenteni a fájdalmat és megoldani az ízület átmeneti kenését, így a kezelést időnként ismételni kell.

Az ízületi fájdalmak, gyulladások részben megelőzhetők, enyhíthetők a normál testsúly megőrzésével, és a rendszeres, az ízületeket kímélő edzésformákkal. Ilyen szempontból kedvező választás lehet az úszás, és a séta aszfalt járda helyett természetes talajon. Mozogni azonban mindenképpen szükséges, mivel a mozgásszegénység tovább növeli az ízületi problémák kockázatát.

Egy tanulmányban 3 csoportot vizsgáltak: 1. akik egyáltalán nem mozogtak, 2. akik közepes intenzitású kardio-mozgást, erősítést végeztek, 3. akik intenzíven edzettek. A mindhárom csoportnál végzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy a térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. A közepesnél nagyobb intenzitással sportoló nőknél ugyanis, erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutatott ki a vizsgálat.

Tapasztalatok szerint az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása gyulladáskeltő, ezért ebben az állapotban kerülendő. Az ízületek védelmét segítő megfelelő módszerek, állapotuk javítását segítő, gyulladáscsökkentő készítmények, krémek, szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában kérje szakember segítségét!

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!