Keresés
Close this search box.

Miért krákog?

//

A hideg időben gyakran köhögünk, krákogunk, van, hogy rekedt a hangunk, megszólalás előtt köszörülni kell a torkunkat, másoknak a környezetet zavaró szokásává válik a krákogás, s van, aki szeretné, de nem tudja abbahagyni – ilyenkor már máshol kell keresnünk a kiváltó okokat.

Miért krákog?

Fertőzések – Torok-, gégegyulladás esetén gyakran jelentkezik rekedtség, ez a légúti betegségek egyik tünete is lehet. A fertőzés leküzdésével rendszerint rendeződik a hangszalagok állapota is, ám nem ritka, hogy a rekedtség akár még hetekig is eltarthat.

Dohányzás, daganat – Aggodalomra ad okot, ha a rekedtség a betegség elmúlását követően megmarad, hetek alatt sem javul, illetve ha a hang változása, a rekedtség önmagában, látszólag minden ok nélkül jelentkezik. A rekedtség ilyen esetben egy nagyon fontos tünet, amit komolyan kell venni, mert jelezhet akár daganatos elváltozást is a torokban. A dohányzás, a dohányfüstös levegő belélegzése is irritálja a hangszálakat, hosszútávon pedig hozzájárulhat daganatos elváltozás kialakulásához is. A kockázat tehát különösen a dohányosok körében magas, ám a dohányfüst belélegzése önmagában is idővel a hang mélyüléséhez, rekedtséghez, gyakori köhögéshez vezet. A dohányosok körében háromszor magasabb a kockázata, hogy valamilyen probléma jelentkezik a hangszalagokon. Az elváltozás lehet jóindulatú, gyakori a hangszalagpolip kialakulása, mely műtéti kezelést igényel.

Légúti allergia is okozhat rekedtséget. Az allergiás nátha miatt gyakran jelentkezik hátsó garatfali csorgás, a torok felé lecsorgó orrváladék irritálhatja a hangszálakat. Az allergiára szedett antihisztaminok pedig gyakran kiszáríthatják a nyálkahártyát.

Reflux, vagy túlzott gyomorsav képződés során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és gyakori, hogy a torkot, a hangszalagokat is irritálja, ilyenkor jelentkezik a tipikus refluxos köhögés (főleg reggel), ami rekedtséggel, krákogással járhat.

Pajzsmirigyzavarok is okozhatnak hangproblémákat, rekedtséget, mely nők körében különösen gyakori. Ennek oka egyfelől a megnagyobbodott pajzsmirigy lehet, de a rekedtség a pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is lehet.

Kevés folyadék fogyasztása is gyakran okoz rekedtséget. A száraz levegő belélegzése – a fűtés vagy a légkondicionáló mellett – gondoskodnunk kell a levegő párásításáról.

Rossz szokás – Vannak, akik megszokásból krákognak, köszörülik a torkukat, köhécselnek, ez ugyanúgy megterheli a hangszalagokat, mint a túl hangos, vagy túl sok beszéd.

A hangszalagok egészségének megőrzéséért, különösen, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk, forduljunk mielőbb szakorvoshoz, hogy az alapbetegség kezelésének eredményeként megszabadulhassunk e kellemetlen, a környezetet is zavaró problémától.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!