Szeretne sokáig élni?

//

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint, a mozgáshiány majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!

Szeretne sokáig élni?

A testmozgás hiánya még az elhízásnál is halálosabb. Európában évente kb. 676 ezer haláleset írható a mozgáshiány számlájára, míg az elhízás „csak” 337 ezer ember korai halálát okozza.

A kutatók 12 éven át 334 ezer európai lakos egészségi értékeit monitorozták. Dokumentálták, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és számba vették a halálozásokat is. Megállapították, hogy az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális testsúlyúakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt. Ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az kb. 7,5%-kal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása „csak” 3,6%-kal. A kutatók szerint már napi 20 perc tempós séta is alapvető változást hozhatna.

Az emberi test az élelem megszerzéséhez szükséges folyamatos mozgásnak, gyaloglásnak, futásnak, mászásnak megfelelően alakult az evolúció során. Ma már a nyugati embernek nem kell megküzdenie az ételért, ezért leszokott a fizikai aktivitásról, aminek egyenes következménye az egészségromlás.

A rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknél a cukorbetegség kockázata 30%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek rizikója 50%-kal, míg a vastagbélráké 40%-kal kisebb az inaktív személyekhez képest. A testmozgás hatására csökken a mellrák és a prosztatarák előfordulása is.

Tovább javulnak a kilátások, ha a napi sporthoz tudatos táplálkozás is kapcsolódik friss, élő ételekkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, hagymafélékkel és mézzel, vitaminokkal (pl. C-, D- és K2-vitamin), ásványi anyagokkal (pl. magnézium, cink, króm, szelén), illetve gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal.

Aki a teljes semmittevésből kíván belevágni az egészségesebb, sportosabb életformába, csak fokozatosan emelje a tempót, a terhelést, és amíg az időjárás engedi, szabad levegőn sportoljon! Olyan mozgásformát válasszon, amit kedvvel tud végezni, és ami beilleszthető a mindennapjainkba, hogy később ne akarjon időhiányra hivatkozva kibújni az edzés alól!

Lóránth Kata
aerobik szakvezető
oxygenwellness.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!