Keresés
Close this search box.

Változó kor, csökkenő libidó?

//

A női szexuális vágy csökkenésének hátterében sokféle ok állhat. Még jól működő párkapcsolatban is problémát jelenthet az intimitás hiánya vagy gyakoriságának csökkenése, melyet a hormonális változások mellett a stressz, kimerültség, túlhajszoltság, és egészségügyi problémák is okozhatnak.

Változó kor,
csökkenő libidó?

A libidó csökkenése gyakori jelenség a menopauza időszakában lévő hölgyek esetében. Emellett a legtöbb nő számos egyéb tünettel is szembesül: gyakori izzadás, hőhullámok, szívdobogásérzés, fokozott ingerlékenység, hüvelyszárazság és diszkomfort érzése, gyakoribb intim fertőzések, alvási problémák, depresszió, elhízás, hajhullás, száraz bőr stb.

Csökkenő libidót (és fenti tünetekből jó néhányat) egyéb tényezők, így például a depresszió elleni gyógyszerek tartós szedése vagy pajzsmirigy problémák is kiválthatnak.

A libidó egy rendkívül összetett biológiai folyamat, melynek létrejöttében szerepe van (nők esetében is) a tesztoszteronnak, illetve a mellékvese által termelt dehidroepiandoszteronnak, de a nemi hormonok mellett, csökkenését pajzsmirigy rendellenességek is okozhatják. Ennek kizárása érdekében, az alapvető fizikális vizsgálatok mellett javasolt ellenőrizni a pajzsmirigy működését (a TSH-n kívül a perifériás hormonok, a T3 és T4 szintjét, az esetleges autoimmun betegség fennállását, az elhízás mértékét, a vércukor és az inzulin szintjét, illetve az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje mellett az FSH- és az AMH-értékét is.

Érdemes tudnunk, hogy a pajzsmirigy és a progeszteron hormon szoros kapcsolatban állnak egymással. A progeszteronhiány, azaz az ösztrogéndominancia, az ellensúlyozatlan ösztrogén csökkenti a pajzsmirigy hormonok hatását. A szervezet ezt érzékeli, így több TSH-t termel. A folyamat ellenkező irányban is működik: a pajzsmirigy alulműködése könnyen vezethet progeszteronhiányhoz.

A pajzsmirigy hormonjainak feladata többek között az, hogy segítsék a sejtek progeszteron-felvételét. Ha kevés a pajzsmirigy hormon, progeszteronhiány alakulhat ki még a változó kor előtt, melynek tünetei közül néhány a klimaxéhoz hasonlatos.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!