Keresés
Close this search box.

Adni jó? Kapni jó?

//

Karácsony táján, az ajándékkészítés, vásárlás és maga az ajándékozás örömteli vagy kényszerű pillanatai előtt és után érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mit szeretünk jobban: adni, kapni, vagy a kettőt együtt. Ha sikerül őszintén válaszolnunk, ebből életünkre és emberi kapcsolatainkra vonatkozó értékes tanulságokat vonhatunk le.

Adam Grant, a Wharton Egyetem legnépszerűbb és legfiatalabb tanára szerint az emberek három, egymástól jól elkülöníthető kategóriába sorolhatók: Adakozó, Kiegyenlítő és Elvevő. Az, hogy ki, melyik kategóriába tartozik, meghatározhatja emberi és párkapcsolatainak sikerességét és boldogságát!

Az Adakozók a legvonzóbb partnerek, gyakran vesznek részt hosszú távú párkapcsolatban. Általában gyengédek, ami meghatározhatja egy párkapcsolat hosszú távú sikerét, arról nem is beszélve, hogy ennek a hosszú élethez is köze van!

Az Adakozó ember elsődleges motivációja a másokról való gondoskodás, a mások jóllétének szem előtt tartása, embertársainak és a társadalomnak való hasznára válás. Mindenki szereti az Adakozók társaságát, hiszen ők úgy értelmezik az emberi kapcsolatokat, mint lehetőséget a gondoskodásra. Ha nem kapnak megfelelő támogatást a kapcsolatban, kiéghetnek és kimerülhetnek attól, hogy a saját maguk rovására folyamatosan adnak.

A Kiegyenlítők azonban, folyton mérleget készítenek. Amikor adnak, azért viszonzást várnak, s ha kapnak, úgy érzik, nekik is adniuk kell valamit viszonzásul. Mindig rajta tartják a szemüket a dolgokon, emberi kapcsolataikat némiképp „kereskedelmi tranzakciónak” tekintik.

Az Elvevők egyszerűen elvesznek. Csak akkor bánnak szépen másokkal, ha azok segíthetnek céljaik elérésében. A felszínen gyakran ők tűnnek a legsármosabb és legkarizmatikusabb embereknek. Tudják, hogy kell lenyűgözni a tömeget, hogy kell csábítani, de a felszín alatt önös érdekek mozgatják őket. Az Elvevőt onnan lehet felismerni, hogy mennyire rosszul bánik azokkal, akik számára nem járnak haszonnal. Az Elvevők fontossági sorrendjében önmaguk állnak az első helyen.

Tapasztalatok szerint, az Adakozók a legboldogabbak és a legsikeresebbek. Azok az Ada-kozók, akik sikeresen megtanultak navigálni egy Kiegyenlítőkkel és Elvevőkkel teli világban, remekül boldogulnak.

Mindenki szereti őket, bízik bennük, és támogatja őket, amikor szükségük van rá. Bizonyos Adakozók azonban, nem tudnak eligazodni e világban, emiatt kihasználják őket mind a szakmai, mind a magánéletükben.

Az Adakozót a tudatosság teheti sikeressé. Figyelje az emberek szavait és tetteit, és tudni fogja, ki kicsoda, melyik kategóriába tartozik. Kezelheti úgy a Kiegyenlítőt vagy az Elvevőt, hogy felveszi az ő attitűdjét, bár egy Adakozónak ez nem könnyű feladat. Egyszerűen megállapodik velük, hogy ő mit ad, és cserébe mit kap ezért.

A párkapcsolat akkor a legsikeresebb, ha mindkét fél Adakozó. A Kiegyenlítők és az Elvevők is Adakozókat keresnek, így ha Ön egy Adakozó, akkor keressen inkább magának egy másik Adakozót, mert megérdemli!

Ha felismeri, hogy Ön egy Kiegyenlítő vagy egy Elvevő, akkor először is gratulálok, hogy ilyen őszinte önmagához. Ha társa egy Adakozó, csak akkor lesz Ön mellett boldog, ha ugyanúgy támogatja őt, ahogy ő támogatja Önt. Akik nagyobb hálát éreznek a párkapcsolatukban, közelebb is érzik magukat a partnerükhöz és elégedettebbek a kapcsolattal.

Egy kedvességgel és szolgálattal teli élet nagyobb megelégedéshez, jobb egészséghez, boldogsághoz és hosszabb élethez vezet. Ezért is érdemes Adakozónak lenni, vagy azzá válni!

Karácsony táján épp jó időben vagyunk ahhoz, hogy Adakozóvá váljunk! Végül is, erről szól a szeretet, nem igaz?

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Emma M. Seppala, Ph.D.:

The Best Kept Secret to Highly Succesful Couples, ford. Mezei Elmira.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!