Keresés
Close this search box.

Extra bogyók

//

A téli hidegben immunrendszerünkre fokozott feladat hárul, s meghálálja, ha munkáját egészséges táplálkozással, vitaminok és ásványi anyagok bőséges bevitelével segítjük. A C-vitaminnak például kiemelt jelentősége van ebben az időszakban. A hazánkban termő gyógynövények közül talán a csipkebogyó és a homoktövis bővelkedik a leginkább benne. E két értékes növényt sokféle módon hasznosíthatjuk, fogyaszthatjuk.

A vadrózsa rubinvörös termését, a csipkebogyót az erdőszéleken és a cserjésekben szedhetjük. Gyűjtési ideje ősz végén, tél „hajnalán” van, amikor már megcsípi a dér – akkor a legízletesebb.

A homoktövis réteken, mezőkön, homokos pusztákon fordul elő. Fényes, narancssárga bogyói nyár közepe-vége felé kezdenek beérni, azok szedési ideje ebben az évben már elmúlt.

A homoktövis és csipkebogyó minden apró része érték! Termésük friss és szárított formában – például teaként – való használatán túl, az értékes beltartalommal rendelkező magokat sem hagyják veszni, azokból olajat préselnek, illetve lisztet őrölnek.

A csipkebogyó magjából préselt olaj világospiros, lágy, gyümölcsös ízű. Gazdag esszenciális zsírsavakban – omega-3 és -6. Étkezési célú felhasználása mellett igen értékes, tápláló bőrápoló anyag. Helyreállítja a nedvesség-egyensúlyt, intenzív ápolást nyújt a száraz, igénybevett bőrnek. E-vitamin tartalma az olajok között is kiemelkedő. Bőrápoláshoz, masszázshoz könnyebb bázisolajokkal, magiszapokkal is keverhetjük.

A homoktövismag-olaj a növényi olajok közül az egyik legkiemelkedőbb vitaminforrás. Nem véletlenül szerepel az űrhajósok étrendjében is. E-vitamin tartalma külön említést érdemel. Érdemes tehát rászokni a „külső-belső olajozásra”, hiszen így a roboráló, regeneráló hatás nemcsak belül, hanem kívül is, szemmel láthatóan érvényesül. Ahogy növekszik a kötőszövetek rugalmassága, úgy csökken a narancsbőr kialakulásának esélye. Hangulatunkat is javítja, ha tapasztaljuk fiatalító hatását, a ráncképződés lassulását, hajunk minőségének javulását. Napi rendszerességgel kávéskanálnyi mennyiséget kell csak fogyasztanunk, akár önmagában, akár joghurttal, mézzel vagy bármely gyümölcs levével összekeverve.

A hidegen sajtolás során megőrizhetők a hőre érzékeny vitaminok és egyéb összetevők, így tápanyagokban gazdag olaj készíthető, melynek gyártástechnológiai mellékterméke a növényi magliszt. Az olaj ülepítése során válik ki az iszap, melyet kozmetikai célra használhatunk. A gyártás során adalékanyagok nélkül is megőrizhetők az értékes hatóanyagok.

Talán kevesen tudják, hogy a csipkebogyó C-vitamin tartalma 10-szer nagyobb, mint a citromé. Az őrleményeket ételeinkben felhasználva, a növényekben található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és más értékes hatóanyagok természetes formában jutnak a szervezetünkbe. Így hatékonyabban szolgálják az egészséges táplálkozást. Joghurttal, gyümölcslével fogyaszthatjuk, íze kellemes, savanykás. Sütemények készítéséhez is ajánljuk.

A homoktövis termésének magja igazi A- és E-vitaminbomba. A magliszt polifenolokat, flavonoid jellegű anyagokat, ásványokat és nyomelemeket tartalmaz, ezen felül a speciális ballasztanyagok, rostok valódi kincsesbányája, így méltó helyet foglal el a természet patikájában.

A vegetáriánus és vegán étrendet követők számára különösen fontos lehet a homoktövismag-liszt bőséges vas- és réztartalma, emiatt a várandós és szoptató anyukák étrendjének is része lehet.

Mindannyiunk számára jó tanács viszont, hogy mindig épp a szezonban érő növények a legegészségesebbek, fogyasszunk belőlük minél többet!

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!