Keresés
Close this search box.

Folyton fáradt vagyok!

//

Ha reggelente sem kipihenten ébred, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Tekintsük át röviden az okokat és a lehetséges megoldásokat!

Folyton fáradt vagyok!

1. Túl rövid alvásidő – Felnőttek számára minimum napi 7 óra alvás szükséges. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

2. Horkolás – Nemcsak a horkolót, de alvótársát is zavarja a pihenésben. Az éjszakai horkolás, légzéskimaradás az egészséget is veszélyezteti, mivel ún. mikroébredéseket okoz, ami állandó kimerültséget, napközben fáradságot, koncentrációzavart eredményez. A hosszabb légzéskimaradás – ún. alvási apnoe – okozta oxigénhiány számtalan betegség (például koszorúér-betegség, agyi érbetegségek, stroke) kialakulásához is vezethet. A probléma – alvásvizsgálatot követően – alternatív eszközökkel, szükség esetén műtéttel, vagy a dohányzás és a túlsúly megszüntetésével kezelhető.

3. Rossz táplálkozási szokások – Sokan a napi rohanás közben elmulasztott étkezéseket este pótolják kiadós vacsorával, majd teli hassal forgolódnak, rosszul alszanak. A napi többszöri kis étkezéssel elkerülhetjük, hogy este farkaséhesen érjünk haza. A nappali fáradtságérzetet gyakran az éhség miatt jelentkező vércukorszint esés váltja ki. A fáradtságot emellett vitamin- és ásványianyag-hiány is okozhatja, figyeljünk ezért a megfelelő utánpótlásra is!

4. Egyéb betegségek – A kimerültség gyakran egy lappangó, fel nem ismert betegség első jele is lehet. A vérszegénység, a depresszió vagy a pajzsmirigy alulműködés is okozhat nagyfokú teljesítményromlást, de a terhelhetőség csökkenése szívbetegségre is utalhat. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelése hozhat megoldást.

5. Stressz és koffein – A fokozott stressz önmagában is alvásproblémához vezethet, mindez súlyosbodhat, ha a nappali fáradtságot növekvő koffeinbevitellel igyekszünk kompenzálni. A túlzott koffeinfogyasztástól emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, tovább fokozódik az idegesség, a nyugtalanság. Stresszcsökkentésre jobb megoldást kínál a rendszeres testmozgás és számos kiegészítő készítmény, de szükség lehet pszichológiai segítségre is.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!