Immunerősítés télen

//

Ha szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni a téli időszakban, akkor az immunerősítést szolgáló multivitaminok, étrend-kiegészítők mellett ne riadjunk vissza a szabadban végzett intenzív testmozgástól sem!

Immunerősítés télen

A szervezet védekező rendszerének fő feladata a káros hatások kiszűrése és „ártalmatlanná tétele”. A kiegyensúlyozottan működő immunrendszer segítségével a szervezet képes felismerni a külső veszélyeztető tényezőket és saját beteg sejtjeit is. Egyaránt harcol tehát a baktériumok és vírusok, valamint a tumoros sejtek ellen, irányítja a gyulladásos és a védekező funkciókat is. E finom, bonyolult rendszer működését a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett rendszeres testmozgással is javíthatjuk.

Több vizsgálat is bizonyította, hogy a testmozgás még a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkenti. 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nőnél jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, mint a nem mozgóknál. Bebizonyosodott, hogy a sport a vastagbélrák valószínűségét is csökkenti. Az inaktív embereknek ugyanakkor, kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint a sportolóknak. A mozgás megelőzheti a stroke-ot, csökkentheti a magas vérnyomást és koleszterinszintet, de a cukorbetegség kockázatát is mintegy 30%-kal mérsékli a rendszeres, közepes vagy nagy intenzitású edzés.

Mit jelent a rendszeresség és az intenzitás?

Közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és anyagcserénk a 3-6-szorosára nő. Az ajánlásokban legalább ez az intenzitás szerepel, ami egy kevésbé fitt embernél egy tempós séta.

Magas intenzitásnak nevezzük, ha izzadunk, és már majdnem kifogyunk a levegőből, anyagcserénk ilyenkor legalább 6-szorosára gyorsul.

Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett, vagy 3-4×20 perc lendületes mozgás bizonyítottan jó hatással van az immunrendszer állapotára. A kardioedzések mellé érdemes azonban súlyzós edzéseket is beiktatni, melyek az immunerősítő hatás mellett a testtartást, az izomerőt, a csontos és ízületek állapotát is javítják.

Dr. Telegdy Margit
belgyógyász szakorvos, homeopata
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!