Köhögés, mint tünet

//

A köhögést a köztudatban olyan betegségnek tartják, melyet bármi módon, de azonnal meg kell szüntetni. Pedig önmagában nem is betegség, hanem inkább tünet, melyet érdemes komolyan venni. Hátterében a megfázástól a komolyabb bajokig sokféle ok állhat, ám a „krákogás” lehet a feszültség levezetésének eszköze is.

A köhögés a gégenyálkahártya erős, reflexes érzékenysége. Célja a légutakba került idegen, akadályozó anyagok, szennyeződések vagy gyulladásos maradványok eltávolítása. E nézőpontból tehát a köhögés hasznos folyamat a tüdő megtisztítása érdekében. A köhögést a megfázás és légúti gyulladás mellett okozhatja dohányzás, tbc, daganatos- vagy szívbetegség, félrenyelés, sőt egyes gyógyszerek – vérnyomáscsökkentők – is, melyeket ez esetben másik gyógyszerrel kell felváltani.

A köhögés gyerekeknél különösen gyakori tünet, az orvoshoz kerülő gyerekek mintegy fele ezzel a panasszal érkezik a rendelőbe. Három csoportba sorolható: ugató köhögés, száraz köhögés és váladékos köhögés.

Az ugató köhögés gyakran hirtelen, akár az éjszaka közepén is jelentkezhet. Hátterében gyakran áll vírusfertőzés, ami gégegyulladást okoz. Sokszor kíséri rekedtség, légzési nehezítettség, ezzel párhuzamosan a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, emiatt a levegő útja még tovább szűkül. Első lépésként nyissunk ablakot, mert a hideg, nedves pára jótékonyan hat a nyálkahártyára. Hasonlóan jó a hűtőszekrényből kiáradó hideg levegő, vagy a kádba, mosdóba nagy sugárban engedett víz, ami szintén nedves párát juttat a tüdőnkbe. Emellett szükség esetén vegyünk be kalciumot, esetleg hívjunk orvost.

A heveny hörgőgyulladást, gégegyulladást, vagy asztmás rohamot is, a kezdetben általában fokozatosan erősödő, száraz köhögés jellemez, melyen hűvös, párásított szobalevegővel, kamillás párologtatással, eukaliptuszos inhalálással, gyakori folyadékpótlással, illetve köhögéscsillapító, hörgőtágító készítményekkel segíthetünk.

Ugyancsak tartós száraz köhögés jellemzi az ún. ideges köhögést, melynek oka nem szervi eltérés, hanem általában pszichés stressz, különböző feszült helyzetek, érzelmi problémák. Kezelésének lehetőségei közé tartozik az önhipnózis, autogén tréning és beszédterápia.

Abban az esetben, ha a köhögés hátterében váladéktermelődéssel járó folyamatok állnak (hörgőgyulladás késői szakasza, arcüreggyulladás és hörgőgyulladás együtt, esetleg tüdőgyulladás), kifejezetten káros a köhögés csillapítása, mert akadályozza a váladék távozását, a légutak tisztítását.

Nemcsak nagyanyáink ismerték és használták a gyógynövényeket, de napjaink hivatalos gyógyászata is alkalmazza őket. Ha csillapítani szeretnénk a köhögést, akkor nyálkaanyagot tartalmazó növényt válasszunk (például papsajt- vagy fehérmályva levél, hársfavirág).

Hörghurut esetén a nyák fellazítása a cél, hogy gyorsabban és könnyebben távozhasson. Ehhez gyógynövényes köptetőket kaphatunk a gyógyszertárban például édesgyökér, borostyánlevél, kakukkfű és egyéb összetevőkkel. Köhögés ellen hasznos immunerősítő növények a kamilla, hársfavirág, kakukkfű, ánizs, édeskömény, borsmenta, fokhagyma és vöröshagyma. Allergia esetén váladékoldókat, illetve antihisztaminokat alkalmazhatunk.

Az éjszakai nyugodt alvás érdekében, este soha ne vegyünk be váladékoldó, köptető készítményt, hanem köhögéscsillapítót alkalmazzunk.

Illóolajokkal (pl. eukaliptusz) is enyhíthetünk a köhögésen, ha krémbe keverve a mellkasra kenjük, vagy fürdővízbe cseppentjük.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!