Már megint beteg a gyerek!

//

A téli időszak – a karácsony mellett – a nátha, tüsszögés, torokfájás és a tömeges óvodai-iskolai hiányzások ideje. Szinte nincs olyan kisgyerekes család, ahol a hideg időben ne fordulna elő néhányszor nátha, influenza vagy egyéb vírusfertőzés, ami a gyerekek minden korosztályát érintő, leggyakoribb légúti panaszokat okozza.

Már megint beteg a gyerek!

A nátha kiváltója vírusfertőzés, a leggyakoribb kórokozó a rhinovírus, mely a megbetegedések mintegy feléért felel. A vírusok megtelepednek az orr vagy orr-garat nyálkahártyáján, és ott a gazdasejtekben gyorsan szaporodnak. A náthát a kisgyerekek általában évente többször is elkapják, mert az immunrendszerük még nem működik teljes hatékonysággal.

Az óvodában, iskolában, a zsúfolt, zárt környezetben a gyerekek könnyebben megfertőzik egymást. Segíti a nátha terjedését a helyiségek száraz levegője, mely miatt a nyálkahártya is kiszáradhat, és ez kedvez a kórokozók megtelepedésének. Bár a nátha enyhe lefolyású betegség, mely többnyire komplikációk nélkül zajlik le, mégis ez az óvodai és iskolai hiányzások legfőbb oka, mivel meglehetősen ragályos.

Tünetei – Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ezután, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás és a száraz köhögés, amely rendszerint a negyedik-ötödik napon lép fel, és hosszabb ideig, gyerekeknél akár 2-3 hétig is eltarthat. Kísérő tünet lehet még az általános levertség, gyengeség, tüsszögés, égő érzés a torokban, az orrban, és a fülfájás is. A nátha nem jár magas lázzal, de hőemelkedés előfordulhat.

Terjedése – A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel – vagyis tüsszentés vagy köhögés útján – terjednek a levegőben. Emellett kézfogással, esetleg a beteg gyerek által érintett tárgyak (ajtókilincsek, evőeszközök, játékok) közös használatával is továbbadhatók.

Kezelése – A nátha az egészséges gyermekek számára (újszülöttek kivételével) nem jelent komoly veszélyt. A betegség általában 4-10 napig tart, és különösebb kezelés nélkül, magától is elmúlik. Így nátha miatt az esetek zömében nem szükséges orvoshoz fordulni, de szövődmények fellépése esetén mindenképp keressük fel a kezelőorvost!

A tünetek enyhítésével sokat javíthatunk gyermekünk közérzetén:

Forrás: Twist Communication

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!