Keresés
Close this search box.

Vigyázat: A stressz mozgásszervi fájdalmakat is okozhat!

//

A stressz sajnos hétköznapi életünk velejárója, ám vannak olyanok, akik nemcsak a feszültséggel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is szembesülnek. Sokaknál jelentkeznek a stressz hatására mozgásszervi problémák (is), melyek huzamosabb ideig is fennállhatnak. Vajon mi köze mentális állapotunknak az izmainkhoz?

Vigyázat: A stressz mozgásszervi fájdalmakat is okozhat!

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatának magyarázata, hogy egykor a tét maga az életben maradás volt: veszély esetén minél gyorsabban menekülni kellett. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. A baj csak az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll- és nyakfájdalmakra. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, egy nehéz nap gyakori következménye a görcsös izomfájdalom. Stressz hatására ugyanis a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, mindez kihat a többi izomra is.

Amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, ún. trigger pontok is, melyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Minél tovább fennáll ez az állapot, annál valószínűbb, hogy az egyre fokozódó feszülés és az izmok közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat – így a váll- és nyakfájdalomhoz hát- és derékfájdalom is társulhat.

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazítás. Jobb esetben otthoni masszázzsal, megfelelő krémekkel, borogatásokkal az izomgörcs megszűntethető, ám előfordulhat, hogy szakorvosi segítségre, esetleg injekciós kezelésre van szükség, ami gyorsan és hatékonyan megszűnteti az izomfeszülést.

Dr. Váradi Éva
belgyógyász-reumatológus-fizioterapeuta főorvos
Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!