Keresés
Close this search box.

Wellness, mint életmód

//

Mai rohanó világunkban, amikor minden gyors: gyors feladatmegoldások, gyors eszközök, gyorsételek; az emberek gyorsan akarnak gyógyulni, regenerálódni, szépülni. Tudjuk azonban, hogy semmi jó nem származik a villám-fogyókúrákból, a gyors terápiák eredménye nem tartós. A valódi egészség vagy „wellness” időt és energiaráfordítást igényel, érdemes tehát napi életvitelünk részére tenni.

A hosszú, egészséges élet 70%-ban az életmódnak, míg 30%-ban a genetikai adottságoknak köszönhető. A hosszú élethez vezető viselkedésminták között a legfontosabbak: a család előtérbe helyezése; az aktív közösségi élet; az állandó, mérsékelt fizikai aktivitás és terhelés; a növényi alapú táplálkozás és dohányfüstmentes élet.

A betegségek kifejlődésében és előrehaladásában ugyanakkor kulcsszerepe van a stressznek és a boldogtalanságnak. Tanulmányok igazolják, a boldog emberek tovább élnek, sikeresebbek, egészségesebbek, hosszabb távú kapcsolatok jellemzik őket és könnyebben megbirkóznak a negatív élethelyzetekkel. Az élettel való elégedettség egyik meghatározó faktora önmagunk menedzselése, gondolataink irányítása.

Mindenki keresi a boldogságot, de sokak számára ez az evés, alkoholfogyasztás, dohányzás, drogozás vagy egyéb szórakozás, melyek csak rövid boldogságérzetet adnak. A „wellness” viszont főként olyan területekre koncentrál, mint a hit, az emberi kapcsolatok, mások segítése, tudatos étkezés és testmozgás, melyek nem okoznak azonnal boldogságérzetet, de hosszú távon segítenek elérni, amit keresünk.

Az egészséges élet fontos feltétele az elégedettség. Emlékeztessük tehát magunkat minden nap életünk pozitív eseményeire, mindenre, amink van, ami megadatott, s mondjunk érte köszönetet. Az őszinte hála érzése hatalmas változást idéz elő lelkiállapotunkban és gondolkodásmódunkban.

Nem kevésbé fontos a test mozgékonyságának, izom-erejének és hajlékonyságának megőrzése, fejlesztése. A jó fizikai kondícióban lévő emberek ugyanis fejlettebb tudatossággal képesek élni testükkel és nagyobb harmóniában a lelkükkel. Néhány mozgásfajta – például a jóga vagy a thai chi – kifejezetten a tudatosság fejlesztésére koncentrál, ezért különösen hatékony.

Emellett sokféle mozgásforma sikerrel veszi fel a harcot a mindennapi stresszel szemben. A rendszeres cardiotréning például, igen hatékonyan csökkenti a feszültséget, de bármilyen mozgásforma jobb, mint a passzivitás! Húsz perc folyamatos edzés után az agy endorfint kezd termelni, mely azonnal csökkenti a stresszt, az esetleges fájdalmat, sőt örömérzést okoz. Egyes orvosok szerint a sport az antidepresszáns gyógyszereknél is eredményesebb a depresszió elleni harcban.

A testmozgás hatására szinte szertefoszlik a bennünk felgyülemlett düh, harag, egyéb ellenséges érzelem, fásultság, idegi fáradtság.

Év vége felé talán épp ez az, amire az egész évi megfeszített munka után nagy szükségünk lenne!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!