Keresés
Close this search box.

A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos

//

Bár a cöliákiások száma 2009 óta nem növekedett, mégis sokan térnek át a gluténmentes étrendre – követőinek száma azóta több mint megháromszorozódott. Mindez nem csupán divathóbort, ugyanis sok embernek vannak tisztázhatatlan eredetű közérzeti panaszai, melyek okát a mai diagnosztikus eljárásokkal nem lehet kimutatni, de gluténmentes étkezés mellett egyszerűen jobban érzik magukat.

A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos

Sokak számára a felszívódó szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése az optimális egészség kulcsa. Ebbe pedig beletartozik a glutén tartalmú gabonák fogyasztásának korlátozása is, mivel azok meredeken felviszik az inzulinszintet, és hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. Ha lecsökken a szénhidrátbevitel, a szervezet inkább zsírt, mint szénhidrátot fog használni elsődleges üzemanyagként, mindez javítja a sejtek működését, és segíti a fogyást is. A gluténmentes étrend különösen a kaukázusi, 20-39 év közötti nők körében népszerű.

Mi a különbség a cöliákia, búzaallergia és a glutén intolerancia között?

Vannak emberek, akik nem cöliákiások vagy búzaallergiások, de érzékenyek a gluténre. A gluténérzékenyeség 6-7-szer annyi embert érint, mint a cöliákia.

Dr. Fasano, vezető cöliákiakutató szerint a gluténra adott válaszként zonulint termelünk a belekben, ez a hormon pedig áteresztővé teszi a beleket, így a fehérjék átkerülhetnek a véráramba, ami gyulladást és autoimmun reakciókat provokál.

Ezen kívül a belekben normális körülmények között a triptofánra válaszként szerotonin termelődik. A búza jó triptofán forrás, de a glyphosattal kezelt búza addig irritálja a bélsejteket, amíg túl sok szerotonint nem kezdenek termelni, amitől hasmenés alakul ki (a cöliákia egyik tünete).

A glutén olyan egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint például az akne, az atópiás dermatitisz, a visszatérő afta, illetve a vitiligo (pigmentvesztést eredményező bőrbetegség).

Dr. David Perlmutter neurológus Gabonaagy című könyvében leírja, hogyan járulnak hozzá a finomított gabonák a demencia kialakulásához.

A búzában található anyagok közül többek között a gliadin felelős sok sejtszintű problémáért, pszichiátriai és neurológiai rendellenességért (pl. skizofrénia, viselkedészavarok, autizmus), de sok figyelemzavaros gyerek (ADHD) is rosszul reagál a gabonákra. A vizsgálatokban 6 hónap gluténmentes étrend hatására állapotuk sokat javult.

Hogy kezeljük a glutén intoleranciát és a cöliákiát?

A diagnosztizált cöliákia életre szóló, szigorú gluténmentességet igényel. Glutén intolerancia esetén azonban nem muszáj ennyire szigorúnak lenni.

Magas felszívódó szénhidrát tartalmuk miatt sokak számára hasznos a gabonák elhagyása, mert ezzel segíthetik sejtjeikben a mitokondriumok működését.

Azok elégtelen működése ugyanis inzulinrezisztenciához, túlsúlyhoz, magas vérnyomáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sőt rákhoz és szívbetegséghez is vezethet.

Forrás: Dr. Mercola: Gluten-free diets are beneficial for many,

not just those with deliac disease. 21.09.2016. ford. Mezei Elmira.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!