Az ecet, mint különleges fűszer

//

Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan.

Az ecet, mint különleges fűszer

Hazánkban már a honfoglalás idején ismerték és használták a borecetet, de a különféle ecetek népszerűsége korunkban egyre növekedni látszik, néhány éve megnyílt hazánk első ecetmúzeuma.

Kevéssé ismert, hogy a bor mellett olyan ecetalapanyagok is léteznek, mint a sör, pezsgő, rizs, különféle zöldségek (spárga, uborka, paradicsom, cékla), gyümölcsök (alma, dinnye, szőlő, kókusz) vagy akár a méz. Ezekből sokféle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- és illatanyagokat, értékes beltartalmi összetevőket. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, és nem savanyító anyagok. Pár csepp minőségi bor-, balzsam- vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt „megbolondíthatunk”, izgalmasabbá tehetünk.

Tipp – A tápanyagban gazdag friss zöldség- és salátaféléket zsíros, energiadús öntet helyett energiaszegény ecet-olaj öntettel fogyasztva, kisebb energia-bevitelt érünk el.

Válasszunk ehhez ízlésünk szerinti ecetet, növényi olajként pl. olíva-, tökmag-, dió-, szezám- vagy szőlőmagolajat és gazdagítsuk minél több zöldfűszerrel is.

A különleges ecetekkel ízesíthetünk egyszerű előételeket, de kitűnőek levesekhez, főételekhez, izgalmasabbá tesznek köreteket, desszerteket, pikánssá varázsolnak különböző mártásokat, krémeket és töltelékeket. Elég csak pár csepp ízben és aromában harmonizáló ecet, hogy különlegessé varázsoljuk a hagyományos fogásokat.

Tipp – Az étkezések során fogyasztott ecet – 1-2 teáskanál alma- vagy borecet – hatására kétszeresére nő, illetve hamarabb tapasztalható az evést követő teltségérzet, így kisebb mennyiségű étellel és hamarabb jóllakunk. Mindez fontos szempont, ha éppen plusz kilóktól szeretnénk megszabadulni.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Táplálkozási Akadémia

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!