Biztos, hogy jó a vércukorszinted?
Még ha nem is cukorbeteg valaki, de a „normálisnak” tekintett éhgyomri vércukorszint mellett az étkezés után 2 órával mért értékei magasabbak a kelleténél, a „csökkent glükóz tolerancia” diagnózist kapja.
A pre-diabétesz ezen állapota nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek önálló rizikó faktora, hanem az összhalálozásé is, hiszen jelentősen növeli a szívinfarktus és sztrók előfordulását. A tanulmányok szerint ez esetben is igaz, hogy az artériák nem tudnak megfelelően tágulni, ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri halálozás rizikója 34%-kal magasabb, míg konkrétan a szívkoszorúér betegség esélye 28%-kal emelkedik.
Az emelkedett vércukorszint – az érrendszeri kockázat mellett – hozzájárul a demencia és a rák kialakulásához, illetve a felgyorsult öregedéshez.
Fontos tudnunk, hogy a glükóz üzemanyagot szolgáltat a gyorsan osztódó ráksejteknek, míg az inzulin – többféleképen is – elősegíti a tumorok növekedését.
A „magas, de még normálisnak” tartott – 5,6–6 mmol/l – éhgyomri vércukorszint (ami a WHO szerint a pre-diabétesz küszöbértéke) mintegy 49%-kal növelheti a rákhalálozás rizikóját, emellett csökkent agyméretet is eredményezhet. Ez a zsugorodás átlag 6-10%-os mértéket érhet el a hippokampusz és az amygdala területén, melyek a memória és más kritikus funkciókban vesznek részt.
Azok, akik változtatni tudnak életmódjukon és mértékletes, szigorúan alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek, elkerülhetik a magas vércukor- és inzulinszinttel járó problémákat.
A többiek számára pedig a tudomány egyre újabb megoldásokat igyekszik kínálni, melyek mérsékelhetik a halálos vércukorszint kiugrások előfordulását.
Forrás: Michael Downey: Controlling After-Meal Blood Sugar Spikes.
Life Extension Magazine. 10.2016. Fordította Mezei Elmira.
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.