Keresés
Close this search box.

Biztos, hogy jó a vércukorszinted?

//

Sokan azt hiszik, hogy ha az éhgyomri vércukorszintjük 6 mmol/l alatt van a laborleletek tanúsága szerint, akkor minden rendben, semmi teendőjük nincs. Valójában az igazi veszélyt az evés utáni tartósan magas vércukorszint jelenti, amit normál esetben nem is szoktak se mérni, se észrevenni.

Biztos, hogy jó a vércukorszinted?

Még ha nem is cukorbeteg valaki, de a „normálisnak” tekintett éhgyomri vércukorszint mellett az étkezés után 2 órával mért értékei magasabbak a kelleténél, a „csökkent glükóz tolerancia” diagnózist kapja.

A pre-diabétesz ezen állapota nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek önálló rizikó faktora, hanem az összhalálozásé is, hiszen jelentősen növeli a szívinfarktus és sztrók előfordulását. A tanulmányok szerint ez esetben is igaz, hogy az artériák nem tudnak megfelelően tágulni, ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri halálozás rizikója 34%-kal magasabb, míg konkrétan a szívkoszorúér betegség esélye 28%-kal emelkedik.

Az emelkedett vércukorszint – az érrendszeri kockázat mellett – hozzájárul a demencia és a rák kialakulásához, illetve a felgyorsult öregedéshez.

Fontos tudnunk, hogy a glükóz üzemanyagot szolgáltat a gyorsan osztódó ráksejteknek, míg az inzulin – többféleképen is – elősegíti a tumorok növekedését.

A „magas, de még normálisnak” tartott – 5,6–6 mmol/l – éhgyomri vércukorszint (ami a WHO szerint a pre-diabétesz küszöbértéke) mintegy 49%-kal növelheti a rákhalálozás rizikóját, emellett csökkent agyméretet is eredményezhet. Ez a zsugorodás átlag 6-10%-os mértéket érhet el a hippokampusz és az amygdala területén, melyek a memória és más kritikus funkciókban vesznek részt.

Azok, akik változtatni tudnak életmódjukon és mértékletes, szigorúan alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek, elkerülhetik a magas vércukor- és inzulinszinttel járó problémákat.

A többiek számára pedig a tudomány egyre újabb megoldásokat igyekszik kínálni, melyek mérsékelhetik a halálos vércukorszint kiugrások előfordulását.

Forrás: Michael Downey: Controlling After-Meal Blood Sugar Spikes.

Life Extension Magazine. 10.2016. Fordította Mezei Elmira.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!